Novosti

  • Novosti
  • Konferencija „Turizam za sve – pristupačni turizam“

Konferencija „Turizam za sve – pristupačni turizam“


Republika Hrvatska, potpisivanjem UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, obvezala se poduzeti sve odgovarajuće mjere kako bi osigurala da osobe s invaliditetom (između ostaloga) imaju pristup turističkim uslugama, turističkim odredištima i  turističkim aktivnostima.

WTO (Svjetska turistička organizacija) održivi turizam definira kao upravljanje resursima ostvarujući ekonomske, socijalne i estetske potrebe tako da se poštuju kulturološki integritet, osnovni ekološki procesi, biološka raznolikost i sustavi na kojima se temelji život, stvara dobrobit i blagostanje cjelokupnome društvu, uzimajući u obzir potrebe i turista i njihovih domaćina.

Pristupačni turizam, koji uzima u obzir potrebe turista s poteškoćama u kretanju (uključujući mobilnost, vid, sluh i kognitivne dimenzije, ali i starijih i teže pokretnih osoba, pretilih, obitelji s malom djecom, osoba s posebnim zdravstvenim, prehrambenim potrebama) i stvara preduvjete da funkcioniraju neovisno i ravnopravno  pružanjem pristupačnih proizvoda, usluga i okruženja neizostavan je element razvoja održivog turizma.

Nastavno na navedeno, Ministarstvo turizma i sporta u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom provelo je tijekom 2022. i 2023. godine deset regionalnih radionica (u Osijeku, Splitu, Dubrovniku, Opatiji, Puli, Šibeniku, Makarskoj, Slavonskom Brodu, Zagrebu i Poreču) na temu potencijala, izazova, mogućih rješenja pristupačnog turizma. Radionice su bile namijenjene pružateljima usluga u turizmu, turističkim zajednicama, jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, mladima te svim drugim zainteresiranim dionicima.

Ovaj dvogodišnji ciklus završava konferencijom koja će se održati 21. studenog 2023. godine u Hilton Garden Inn Hotelu u Zagrebu s početkom u 10 sati. 

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje, prijaviti se možete putem Obrazac za prijavu do srijede 15. studenog 2023. godine.

Program se nalazi na dnu ove stranice.Preuzimanja

Naziv datoteke
PROGRAM.pdf 616.96 KBHOK Obrtnik Plus
HOK Majstori ljepote
humanitarna akcija

Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.