Objavom Zaključaka završen 23.Susret ribara HOK-a

subota, 06.10.2018. 11:17

Ceh za ribarstvo i akvakulturu HOK-a te brojni ribari, sudionici skupa, prezentirali su tijekom dva dana boravka na Rabu, potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede te brojnim njegovim suradnicima probleme s kojima se susreću u radu na moru i kopnu te objavom Zaključaka završili 23. Susret ribara koji se u organizaciji Hrvatske obrtničke komore održavao od 4. do 6. listopada.

Zaključci Susreta ribara su dokument putem kojeg će svoja traženja uputiti nadležnim institucijama.

Pokrovitelj ovogodišnjeg Susreta ribara bilo je Ministarstvo poljoprivrede, a domaćin Obrtnička komora Primorsko-goranske županije. Generalni sponzor i ove je godine bila tvrtka Crodux.

02-201 (1)

23. Susret ribara otvorio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji se obratio velikom broju sudionika, od ribara iz cijele Hrvatske preko predstavnika znanstvenih i stručnih institucija do izaslanika ministarstava i uprava koji se bave poslovima vezanim uz ribarski sektor.

U svom obraćanju istaknuo je da su ribolov i akvakultura uvršteni u djelatnosti od strateške važnosti za gospodarstvo RH te da njegovo ministarstvo i Vlada poduzimaju sve kako bi ostvarili dva zajednička cilja: zaštitu resursa i održivo ribarstvo.
„Želimo da ribari mogu pošteno živjeti od svoga rada, da Jadran ostane najbogatije europsko more i da naši potrošači imaju svježu domaću ribu u ribarnicama. Uspjeli smo Europi dokazati da su naše mjere upravljanja resursima dale najbolje rezultate i da ih je potrebno nastaviti. Odobrene su derogacije koje će omogućiti približavanje obali malim plivaricama i mrežama potegačama, a ogroman uspjeh postigli smo dogovornom zabranom ribolova u Jabučkoj kotlini. Rješavamo sve izazove redom kojim se pojavljuju, a upravo s kolegama iz drugih ministarstava intenzivno radimo na rješavanju problema ribarskih luka i iskrcajnih mjesta. Ove godine proveli smo prvi natječaj za ulaganja u modernizaciju i opremanje ribarskih luka i iskrcajnih mjesta, a na današnji dan ugovorili smo oko 46% ukupno alociranih sredstava za ovo programsko razdoblje iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, odnosno 1.194.396.185,31 kuna“, zaključio je.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec je naglasio kako je Ceh za ribarstvo i akvakulturu jedan od

ribari 3

najaktivnijih cehova koji djeluju pri HOK-u te može biti uzor brojnim drugim cehovima. Njegovi članovi svojim konkretnim zahtjevima ujedinjeno kucaju na vrata nadležnih institucija i postižu rezultate, iznose prijedloge, pregovaraju i nerijetko ostvaruju ciljeve. Okupljene u Cehu, uvažava ih se kao partnera u kreiranju politika

Predsjednik HOK-a, iskoristio je priliku da prisutnom potpredsjedniku Vlade zahvali na dosadašnjoj dobroj suradnji njegova ministarstva i Ceha i izrazio nadu kako će se ona u budućnosti nastaviti u još većem obimu.

Predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a, Mato Oberan, na samom završetku događanja predstavio je brojnim okupljenim ribarima Zaključke ovogodišnjeg 23. Susreta ribara koji se nalaze u privitku.

ribari 1