Završena 7. Međunarodna konferencija “Alternativno rješavanje sporova - suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom”

srijeda, 16.11.2016. 15:25

Po završetku 7. Međunarodne konferencije “Alternativno rješavanje sporova - suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom” Hrvatska obrtnička komora (HOK) predlaže konkretne mjere i aktivnosti za razvoj sustava medijacije u Hrvatskoj u interesu gospodarstvenika.

Između ostalog predlažu pokretanje nacionalnog projekta kao nastavak projekta PHARE 2005 „Jačanje medijacije kao alternative sudskom rješavanju sporova“ s Ministarstvom pravosuđa RH kao nositeljem i nacionalnim asocijacijama gospodarstvenika kao partnerima.

U jačanju partnerske suradnje očekuju što aktivniji rad Povjerenstva za alternativno rješavanje sporova pri Ministarstvu pravosuđa RH kao i realizaciju projekta predloženog Ministarstvu uprave RH za kreiranje javne uprave naklonjene poduzetnicima (Business Friendly Public Administration) koja će osigurati uvjete za smanjenje administrativnih barijera prvenstveno obrtnika i drugih malih i srednjih poduzetnika.

HOK je osim tog predložio u okviru Strategije regionalnog razvoja RH više mjera te kao jednu od njih korištenje medijacije u rješavanju sporova tijekom upravljanja regionalnim razvojnim projektima po ugledu npr. EIB, čiji sustav je predstavljen na konferenciji.

Ministar pravosuđa RH Ante Šprlje  i predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec suglasni su da je alternativno rješavanje sporova važno za izgradnju konkurentnog gospodarstva.

HOK očekuje punu podršku Vlade RH u realizaciji svojih prijedloga.