Održana 6. Međunarodna konferencija o alternativnom rješavanju sporova

srijeda, 11.11.2015. 15:48

Kvalitetna suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom nužan je preduvjet za stvaranje konkurentnog gospodarstva, složili su se sudionici 6. Međunarodne konferencije alternativnom rješavanju sporova, koja se održavala 10. i 11. studenoga u Zagrebu.

Cilj konferencije je jačanje svijesti opće i profesionalne javnosti te svih dionika koji sudjeluju u kreiranju okvira za gospodarski razvoj o važnosti postojanja efikasnog pravosuđa i uprave za poslovanje poduzetnika, za poticaj domaćim i stranim ulaganjima i povećanje konkurentnosti te ulozi alternativnog rješavanja sporova u njihovoj izgradnji.

ARS-1.red

Vladimir Šeks, osobni izaslanik Predsjednice RH, naglasio je kako država treba osigurati poticajno poslovno okruženje za razvoj obrta, naročito obiteljskih obrta, jer su upravo mikro, mali i srednji poduzetnici najvitalniji, ali i najosjetljiviji dio gospodarstva. „Bez suradnje uprave i pravosuđa s gospodarstvom ne može se izgraditi sustav koji će omogućiti gospodarski razvoj, a koji treba našim obrtnicima i poduzetnicima“, rekao je Šeks na otvaranju konferencije.

„Alternativno rješavanje sporova jedan je od alata  za povećanje učinkovitosti uprave i pravosuđa, smanjenje administrativnih barijera i time stvaranja poticajnog poslovnog okruženja, što je Hrvatska obrtnička komora istaknula kao jedan od prioritetnih zadataka nove vlasti. U želji da država stvori poticajno i konkurentno poduzetničko okruženje te uvjete za rast i razvoj obrtništva, kao i ukupnog gospodarstva Hrvatska obrtnička komora predložila je budućoj Vladi šest zahtjeva za bolje sutra obrtništva“, poručio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore

Dragutin Ranogajec.

ARS-Ranogajec

Mirza Šabić, zamjenik Suda časti HOK-a i Centra za mirenje pri HOK-u, ujedno i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore, podsjetio je prisutne kako je Hrvatska obrtnička komora prvu konferenciju o alternativnom rješavanju sporova organizirala još 2010. godine pod pokroviteljstvom Europske komisije te kazao da je rad Konferencije utjecao i na zakonsku regulativu.

Danijela Marković Krstić, voditeljica Europskog potrošačkog centra Hrvatska i predstavnica Ministarstva gospodarstva, u svom se govoru osvrnula na važnost konferencija poput ove, izrazivši zadovoljstvo što je ECC jedan od partnera konferencije. Europski potrošački centar Hrvatska pruža savjete i osigurava besplatne informacije potrošačima o načinu prekogranične trgovine te im u slučaju kršenja prava pomaže u rješavanju prekograničnih sporova i tužbi. ECC je kao partnera prepoznao Sud časti i Centar za mirenje Hrvatske obrtničke komore s kojima od svog osnutka čvrsto surađuje.

Sandra Artuković Kunšt, zamjenica ministra pravosuđa, istaknula je značaj ove konferencije za podizanje razine svijesti o korištenju alternativnog rješavanja sporova. „Mirenje, odnosno alternativno rješavanje sporova jedan su od prioriteta Europske unije, upravo zato što štede novac, vrijeme i energiju te rasterećuju pravosuđe“, dodala je.

ARS-1.panel

U prvom dijelu konferencije, čija su tema posljednje novosti u medijaciji, Violeta Jelić, glavna tajnica HOK-a i potpredsjednica Skupine poslodavaca Europskog i gospodarskog socijalnog odbora (EGSO)
govorila je o Europskoj direktivi 2008/52/EC, odnosno o nekim aspektima mirenja u građanskim i trgovačkim stvarima.

U radu skupa uz hrvatske stručnjake i ove godine sudjelovali su ugledni europski stručnjaci, znanstvenici i praktičari te uz njih, kao gosti, i visoki pravosudni dužnosnici, predstavnici resornih ministarstava, potrošačkih udruga i brojni drugi. 

Prvi dan konferencije predstavljene su novosti u području alternativnog rješavanja sporova i medijacije u zemljama EU. Sudionicima su se obratili ugledni stručnjaci, znanstvenici i praktičari s područja alternativnog rješavanja sporova, posebno medijacije te zaštite potrošača iz Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Danske i Hrvatske.
Drugi dan konferencije bio je posvećen on-line rješavanju prekograničnih i domaćih potrošačkih sporova, odnosno edukaciji i informiranju trgovaca i potrošača o izazovima koji slijede nakon donošenja prvog hrvatskog zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova i primjene europske Uredbe o on-line rješavanju potrošačkih sporova od siječnja 2016. godine.  

Pokrovitelji konferencije su Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo poduzetništva i obrta RH, Ministarstvo gospodarstva RH i Ministarstvo pravosuđa RH. Medijski pokrovitelji su Suvremena trgovina i Lider. Partneri konferencije su Europski potrošački centar Hrvatska i Zagrebačka škola ekonomije i managementa. 

6. Međunarodna konferencija a alternativnom rješavanju sporova završila je usvajanjem ZAKLJUČAKA: