Alternativno rješavanje sporova važno za gospodarski razvoj

utorak, 21.10.2014. 15:40

Alternativno rješavanje sporova dobro je ne samo za rasterećenje pravosuđa, nego i za buduće dobre odnose poslovnih partnera koji imaju neki spor, ali i za poticanje gospodarske aktivnosti, istaknuto je na 5. međunarodnoj konferenciji "Alternativno rješavanje sporova - suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom" koja se održava 21. i 22. listopada u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec je istaknuo kako je HOK prepoznao koje koristi alternativno rješavanje sporova pruža u smanjenju administrativnih prepreka za poslovanja i investicije te u kreiranju poticajnog poslovnog okruženja. Suradnja pravosuđa i uprave s predstavnicima gospodarstva nužna je radi pružanja kvalitetnih usluga obrtnicima i poduzetnicima, poručio je.

HOK_5. ARS_Ranogajec – kopija

Ranogajec je kazao kako je unatoč nizu reformi, koje su namijenjene poboljšanju učinkovitosti pravosudnog sustava, još uvijek vidljivo da sudski postupci dugo traju.

Stoga su, kako je rekao, potrebni trajni napori na stvaranju i provedbi pravih poticaja za pravovremeno rješavanje postupaka i poticanje izvansudskih nagodbi kako sporovi ne bi ometali poslovnu aktivnost i smanjili privlačnost za izravna ulaganja u Hrvatsku.

Potrebno je između ostalog iskoristiti i mogućnosti koje pruža postupak alternativnog rješavanja sporova, kazao je te dodao kako primjerice korištenjem usluga medijacije obrtnici čuvaju vrijeme, energiju i novac za poduzetničke aktivnosti.

Predsjednik Suda časti HOK-a i Centra za mirenje HOK-a Damir Kontrec, sudac Vrhovnog suda, istaknuo je kako je u Hrvatskoj broj predmeta za koje se traži alternativni način rješavanja sporova još uvijek mali. Razloge treba tražiti prije svega u činjenici da država i dalje svojim propisima određuje nadležnost sudova i tjera stranke u sudski postupak, a ne na mogućnost alternativnog rješavanja sporova, kazao je.

DSCF9152 – kopija

Alternativni način rješavanja sporova nisu zamjena za sudske postupke, već dodatna mogućnost za brže, jeftinije i učinkovitije rješevanje spornog odnosa, naglasio je Kontrec te dodao kako postupak pred sudom uvijek ostaje kao opcija, ako alternativni način rješavanja spora ne uspije.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt istaknula je kako je upoznavanje i podizanje svijesti o mirenju i alternativnom načinu rješavanja sporova izuzetno važno za gospodarski razvoj Hrvatske te kako, s aspekta ekonomskog poslovanja, mirenje i alternativno rješavanje sporova potiču gotovo sve zemlje članice EU pa tako i Hrvatska.

U Strategiji razvoja pravosuđa za razdoblje 2013. do 2018. alternativno rješavanje sporova prepoznato je kao važna smjernica kako bi se rasteretili sudovi, ali i potaknula gospodarska aktivnost, kazala je.

Predstavnica Opće uprave za pravosuđe Europske komisije Ines Hartwig navela je da je ova konferencija izvrsna prilika za promociju alternativnog rješavanja sporova. Kako je naglasila, alternativno rješavanje sporova u europskom kontekstu predstavlja jedan mali kamenčić u razvoju učinkovitosti pravosuđa, koja je ključna za rast i gospodarsku stabilnost te za međusobno povjerenje među državama članicama.

Zoran Pičuljan, zamjenik ministra uprave istaknuo je da bi uprava bila kvalitetna, potrebno je više koristiti ove institute, jer oni razvijaju povjerenje građana i poduzetnika u institucije. Prema njegovim riječima, HOK promiče progresivniji pristup, koji se temelji na suradnji  između uprave, pravosuđa i gospodarstva, što je pohvalno.

Pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Nadica Žužak naglasila je kao problem malog i srednjeg poduzetništva preveliku normiranost i pravnu nesigurnost, a kako bi se navedeni problem riješili, među ostalim, pokrenut je project BIZIMPACT II, koji ima za cilj unaprijediti postupak praćenja učinkovitosti propisa.

Prvoga dana konferencije sudionicima su se obratili stručnjaci iz Francuske, Mađarske, Austrije, Češke, Slovenije, Nizozemske i Hrvatske. Oni su govorili o programu sudu pridružene medijacije te legislativi i praksi na područje medijacije te na području alternativnog rješavanja potrošačkih sporova.

DSCF9319 – kopija

Predsjednik Hrvatske obrtničke komora Dragutin Ranogajec na konferenciji je dodijelio Povelju bivšim sucima i članovima predsjedništva Suda časti HOK-a za njihov dugogodišnji doprinos razvoju i ugledu Suda časti Hrvatske obrtničke komore.

 

Pokrovitelji konferencije su Predsjednik Republike Ivo Josipović, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo pravosuđa. Partner konferencije je Visoko učilište Effectus - Visoka škola za financije i pravo. Sponzori konferencije su Zagrebačka banka i Hamag Bicro, a medijski pokrovitelj portal Suvremena.hr.  

Drugog dana konferencije održane su tri edukativne radionice za obrtnike i poduzetnike o aktualnim temama - obveze po Zakonu o zaštiti potrošača (prekršajne sankcije), ovrha na računu (vjerodostojna isprava, dostava, troškovi, prigovor, ispravci, novi Zakon) te dostupni izvori financiranja – banke, HAMAG BICRO, HBOR, gradovi, županije, MINPO RH i EU fondovi.