Zasukali rukave za razvoj svog malog mjesta

srijeda, 12.04.2017. 14:48

PAZIN - Radojki Smoković i Sandiju Merleti uručena su priznanja Hrvatske obrtničke komore za doprinos poticanju i unapređenju obrtničkih asocijacija, a novinaru Davoru Šišoviću uručeno je priznanje za praćenje rada Udruženja obrtnika Pazin. 

Na prigodnoj svečanosti u okviru sjednice Skupštine Udruženja, pazinskim obrtnicima Radojki Smoković i Sandiju Merleti uručena su priznanja za doprinos poticanju i unapređenju obrtničkih asocijacija, a novinaru Davoru Šišoviću uručeno je priznanje za praćenje rada Udruženja obrtnika i stvaranje pozitivne percepcije javnosti prema obrtnicima i njihovim asocijacijama. Radojka Smoković je 1989. osnovala vlastiti trgovački obrt "Radojka" koji danas zapošljava 32 osobe, a od toga 31 ženu.
Obrt "Radojka" sa sjedištem u Jakačićima djeluje kroz sedam prodavaonica: u Jakačićima, Potpićnu, Rapcu, Pazinu, Svetom Petru u Šumi i Zabrežanina, te dva caffe-bara u Jakačićima i Svetom Petru u Šumi. Tijekom svih ovih godina, pa i za vrijeme najvećih kriza, Smoković nije otpuštala djelatnike niti zatvarala trgovine. Zbog svega toga, ali i zbog altruizma Radojka Smoković dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, a 2011. proglašena je osobom godine Labinštine. Sandi Merleta uspješno vodi pizzeriju "Rotonda" u Lindaru. Naslijedivši roditeljski obrt i tradiciju posljednjih godina promovira gastronomiju koja se temelji na autohtonim proizvodima, a posebno se iskazao u aktivnostima vezanim uz Gastro okuse Istre i manifestacije koje promoviraju istarsku kuhinju. Novinaru Glasa Istre Davoru Šišoviću priznanje je dodijeljeno jer svojim tekstovima pridonosi poticanju i unapređenju rada Udruženja obrtnika Pazin, ali i afirmacije i pozitivne percepcija obrtništva u javnosti.
Alison Merlić, tajnica i Ivan Zrinšćak, predsjednik Udruženja obrtnika Pazin, čestitali su nagrađenima, a među njima i Deanu Matiću i Veljku Udovičiću, dobitnicima posebnih priznanja Obrtničke komore Istarske županije. Obraćajući se nazočnima Merlić je istakla kako je tijekom protekle godine Udruženje obrtnika Pazin uspješno provelo brojne projekte, a tomu je svakako doprinijela suradnja s mnogim partnerima, stoga je zahvalila Gradu Pazinu, LAG-u Središnja Istra, Turističkoj zajednici središnje Istre, Razvojnoj agenciji Srce istre i Pučkom otvorenom učilištu na suradnji.
- Važno je naglasiti kako je već duže vrijeme obrtnicima i poduzetnicima na raspolaganju i program mjera za razvoj gospodarstva grada Pazina, koji korisnicima omogućuje pokretanje i unapređenje djelatnosti, rekla je Merlić.
- Svjesni smo da je do 1990. Pazinština bila prava ekonomska sila u Istri, ali je silom pretvorbe i drugih okolnosti ostala bez velikog broja radnih mjesta. Veliki broj djelatnosti na Pazinštini u tom razdoblju je izbrisan, ali u odnosu na ostatak Hrvatske ovdje su do izražaja došli ljudi, ljudi koji se nisu pomirili s činjenicom da su njihova radna mjesta ugašena. Nisu tražili pomoć, već su ponovo zasukali rukave i krenuli u još jednu obnovu i izgradnju Pazinštine. U tom je duhu samo u proteklih godinu dana u Pazinu broj nezaposlenih smanjen za 47 posto, a trenutna stopa nezaposlenosti iznosi manje od šest posto. Nažalost vlada deficit radne snage na Pazinštini, rekao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.
Od 2008. Grad Pazin kroz svoje antirecesijske mjere pomogao poduzetnicima, zahvaljujući tomu samo je protekle godine zaposlena 41 osobam uz to mnogo se ulaže u poduzetničke zone u kojima je trenutno zaposleno oko 550 osoba.
- Usporedbe radi 2013. imali oko 300 zaposlenih, to znači da se svake tri, četiri godine broj zaposlenih povećava za oko 200 osoba, rekao je Krulčić uz veliko hvala i obrtnicima koji svemu tomu daju svoj veliki osobni i stručni doprinos.  (izvor: Glas Istre)