Zagorski mlinci dobili europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla

srijeda, 03.07.2019. 9:01

KRAPINA - Zagorski mlinci postali su 23. po redu hrvatski proizvod koji je upisan u registar zaštićenih oznaka izvrsnosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla na razini EU, što je službeno objavila Europska komisija 25. lipnja.

Europskim oznakama kvalitete, odnosno zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla ili oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta označeni su proizvodi čiji je naziv kao takav zaštićen u cijeloj Europskoj uniji, a proizvode se u skladu s propisanim specifikacijama proizvoda koje su izradili sami proizvođači te u njima definirali svoj proizvod i način njegove proizvodnje. Zaštita na europskoj razini znači veću dodanu vrijednost, bolju konkurentnost i vidljivost na tržištu. 2012. godine osnovana je udruga Tradicija Zagorja  kojoj je cilj da štiti i promovira zagorske proizvode. Ta oznaka koju su mlinci dobili garantira kupcu da su proizvedeni na određenom zemljopisnom području, točno na određen način, po određenoj recepturi te da je proizvod tradicijski.

Osobitu pomoć i potporu udruzi dali su Krapinsko-zagorska županija, HGK-ŽK Krapina, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, Zagorska razvojna agencija te Poduzetnički centar KZŽ.