Uspješno održan 15. Obrtnički sajam

četvrtak, 27.09.2018. 15:03

KARLOVAC - Predsjednik Hrvatske obrtničke Komore Dragutin Ranogajec, ujedno i u svojstvu izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske, svečano je 18. rujna otvorio 15. Obrtnički sajam u Karlovcu.

Otvorenju su nazočili i   izaslanik Predsjednika Vlade RH, gradonačelnik grada Karlovca Damir  Mandić, izaslanik Ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, državni tajnik Mario Antonić;  pomoćnica ministra za poduzetništvo i obrt Ana Mandac, pomoćnik ministrice znanosti  i obrazovanja Vlado Prskalo te svi članovi Upravnog odbora HOK-a, koji je prije svečanog otvorenja Obrtničkog sajma u Karlovcu održao svoju 35. sjednicu.

Otvorenje su svojim prisutstvom uveličali i Branko Meh, predsjednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije sa suradnicima, Stanislav Malerič, predsjednik Območno obrtno – podjetniške zbornice Črnomelj sa suradnicima, Željko Babić, predsjednik  Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine te Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona.

Sajam se održao od 18. do 22. rujna na Trgu bana Jelačića u Karlovcu  pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Organizatori sajma su  Obrtnička komora Karlovačke županije i Udruženje obrtnika grada Karlovca, suorganizator Grad Karlovac, pokrovitelj Karlovačka županija, a Komora- partner je Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije.

Ove godine na Sajmu se predstavilo ukupno 67 izlagača, s posebnim naglaskom na strukovne škole.

Karlovac 2

Svakoga dana održana su  natjecanja i radionice u kojima su sudjelovali učenici i to: Mješovite industrijsko-obrtničke škole Karlovac, Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac, Tehničke škole Karlovac, Trgovačko-ugostiteljske škole Karlovac, Prirodoslovne škole Karlovac te Obrtničke i tehničke škole Ogulin. Tako je održano natjecanje u kojem su sudjelovali učenici Mješovite industrijsko-obrtničke škole Karlovac (građevinske struke) , koji su u suradnji sa Cehom građevinara Udruženja obrtnika grada Karlovca na zabavan način pokazali svoje vještine u nekoliko disciplina.

Učenice Prirodoslovne škole Karlovac koje se obrazuju za zanimanje Cvjećar natjecale su se u izradi cvjetnog buketa. Učenici Trgovačko-ugostiteljske škole Karlovac koji se obrazuju za zanimanje Kuhar i Konobar, sudjelovali su u Gastro showu te pokazali svoje umijeće flambiranja i pripreme koktela.

Za vrijeme trajanja 15. Obrtničkog sajma, u dvorani Obrtničkog centra u Karlovcu  održan je okrugli stol za ravnatelje osnovnih škola s područja Karlovačke županije te prezentacija o prednostima obrtničkih zanimanja, usporedbi sustava- klasični, JMO i dvojni sustav obrazovanja, o ugovorima, stipendijama i licenciranju. Nakon prezentacije uslijedila je rasprava te pitanja ravnatelja osnovnih škola. Na pitanja su odgovarali- stručna suradnica za obrazovanje Obrtničke komore Karlovačke županije, Mirjana Kućas te ravnatelji srednjih strukovnih škola. Prisutnima se obratio i predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije, Darko Stanković, a okruglom stolu prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca, Draženka Sila-Ljubenko.

Također, održane su i prezentacije za učenike 8.razreda osnovnih škola.

Prezentaciju na temu „Kako izabrati zanimanje“ održala je predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje- Područnog ureda Karlovac, Ivana Mehle, a prezentaciju pod nazivom „Prednosti obrtničkih zanimanja s naglaskom na mogućnost brzog osamostaljivanja“,  održao je Josip Ribičić, vlasnik stolarskog obrta „Stolarija Ribičić“ te ujedno i ambasador naukovanja u projektu „EP4A: europska partnerstva za naukovanje“.

Oba dana za prisutne učenike bile su održane i prezentacije te kratki filmovi o zanimanjima u srednjim strukovnim školama te organiziran obilazak Obrtničkog sajma.