Upoznaj obrtnika - postani obrtnik

četvrtak, 22.03.2018. 15:37

BJELOVAR - Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije 21. ožujka sudjelovala je u Projektu „Upoznaj obrtnika-postani obrtnik“ s naglaskom na obrtnička zanimanja koja su prema Preporukama za obrazovnu i upisnu politiku HZZ-a određena kao obrazovni programi u kojima je potrebno povećati broj upisanih i stipendiranih učenika. Projekt je proveden u suradnji s CISOK-om, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i PU Bjelovar.

Osim predstavnica CISOK-a Bjelovar, savjetnice za obrazovanje Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije, na promociji je sudjelovao učenik Obrtničke škole Bjelovar, obrtnici koji posjeduju licenciju za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja i licencirano poduzeće.

Učenici osmih razreda mogli su doznati o mogućnostima upisa obrtničkih zanimanja prema JMO, načinu pronalaska mjesta za obavljanje praktične nastave, stipendiranju učenika obrtničkih zanimanja, polaganju završnih, pomoćničkih ispita te mogućnostima nastavka školovanja i polaganja majstorskih ispita.

Učenik Obrtničke škole Bjelovar, budući bravar, na zanimljiv je način svojim vršnjacima prezentirao zanimanje bravar, svoj dan u školi i na praktičnoj nastavi u licenciranoj radionici, pokazujući svoje radove koje je izradio u školi i na praktičnoj nastavi.

Damir Lukavečki, vlasnik Stolarije Lukavečki koja posjeduje licenciju za zanimanje stolar i Alen Pal, vlasnik Obrta za strojobravarske radove koji posjeduje licencu za zanimanja bravar i strojobravar, prezentirali su svoje radove te su učenicima objasnili sve vezano uz navedena zanimanja. Iz licenciranog poduzeća RŽV d.o.o.-Pogon Bjelovar sudjelovala su dva predstavnika, jedan od njih, Mario Fiola je mentor za zanimanje tokar te su zajednički opisali važnost praktične nastave i potrebe svojeg poduzeća za zanimanjima: bravar, tokar i automehaničar.

Nadamo se da će se dio učenika odlučiti za upis ciljanih deficitarnih obrtničkih zanimanja.