Udruženje proslavilo 50 godina rada

četvrtak, 14.12.2017. 9:17

SAMOBOR - Udruženje obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika  08. prosinca na svečanoj sjednici Skupštine, obilježilo je 50 godina uspješnog rada. Iako je tradicija obrtništva u ovom kraju puno starija, ova je obljetnica podsjetnik na početak organiziranog rada obrtnika, kada je u listopadu 1967. godine u Samoboru osnovano Udruženje samostalnih zanatlija.

“Udruženje danas broji preko 1200 obrtnika koji zapošljavaju preko 1500 ljudi i najuspješnije je u Zagrebačkoj županiji. Stoga, lijepo je biti član ovakve velike obrtničke obitelji i na njenom čelu, ali zahvala za zajednički rad ide svim obrtnicima, ali naravno uz zahvalu svim vrijednim prethodnicima, a neki su ovdje sada među nama i za to im hvala. Oni su stvarali naš dom, gradili sustav i mnogo sati žrtvovali za društveno okupljanje.”, rekao je ponosni predsjednik Udruženja Marijan Karlović, naglasivši kako su obrtnici sinonim svog kraja, ali i Hrvatske te kao stvaralačka snaga bit gospodarstva.

Obrtnicima se obratio te puno uspjeha u daljnjem radu poželio i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Mirza Šabić, koji je istaknuo kako obrtnici moraju biti ponosni što su opstali sve te godine te da moraju biti svjesni svoje snage i jedinstva jer onda će i oni koji donose zakone čuti njihove potrebe.

04

Marijan Karlović predstavnicima Grada Samobora i Zagrebačke županije dodijelio je razrađeni, u knjigu uvezeni projekt Centra Eno – gastronomije i obrtništvaSamobora, koji bi se nalazio na području nekadašnje Šegrtske – Obrtničke škole u Langovoj ulici te bi se financirao sredstvima Europske unije. „Taj projekt vrijedan više od 15 milijuna kuna, čekamo ga već 8 godina i nadamo se da će se konačno krenuti u njegovu realizaciju.“, rekao je Karlović.

Uređenjem tog Centra bi se povećala konkurentnost obrtnika, a u tom prostoru predviđen je: prezentacijski centar za obradu kristala, obrtnička Akademija, slastičarna i suvenirnica, multifunkcionalna dvorana - učionica, praktikum za kulinarstvo i slastičarstvo te uredske i ostale prostorije.

Tijekom svečanosti dodijeljena su priznanja obrtnicima i javnim institucijama koji su svojim radom, tradicijom i istaknutim zalaganjem doprinijeli razvoju Udruženja obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika te obrtništvu općenito.

Sve informacije o održanoj svečanoj sjednici pogledajte na:http://www.udruzenje-obrtnika-samobor.hr/