Udruženje obrtnika Rijeka uručilo novčane nagrade najboljim učenicima osam strukovnih škola

srijeda, 08.05.2019. 9:14

RIJEKA - Udruženje obrtnika Rijeka, Bakar, Kraljevica, Čavle i Kostrena je 06. svibnja u svojim prostorijama dodijelilo novčane nagrade najboljim učenicima osam strukovnih škola. Samoj dodjeli prethodio je sastanak predsjednika Udruženja obrtnika Rijeka Darka Sertića i ravnatelja škola na temu Mogućnost unaprjeđenja suradnje s ciljem poboljšana upisa učenika/ca u strukovna zanimanja

Predsjednik Sertić posebno je naglasio ulogu koju obrtništvo ima u cijelom gospodarstvu te istaknuo kako je obrtničkim zanimanjima potrebna popularizacija i ravnopravan status s ostalim zanimanjima te nastavlja: „Činjenica da su rezultati upisa u strukovne, obrtničke škole već dugi niz godina poražavajući i zabrinjavajući, Udruženje obrtnika Rijeka u suradnji s Odjelom za strukovnu izobrazbu pri Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije pokušava taj negativan trend ublažiti na način da Stručna služba Udruženja obrtnika Rijeka obilazi osnovne škole i prezentira upise u obrtničke, strukovne škole s ciljem osvješćivanja mladih, ali i njihovih roditelja, o prednostima takvog školovanja. Ove godine prezentacije su održane u 10 osnovnih škola kojima je sudjelovalo više od 400 djece i nešto više od 150 roditelja. Također, na prezentacijama se prikazuje film koje je Udruženje snimilo kako bi djeci olakšalo donošenje odluke pri upisu. U spomenutom filmu, pod nazivom Svijet rada, predstavljene su strukovne škole sa svojim programima, a učenici i uspješni obrtnici govore o svojim iskustvima u obrtničkom svijetu“.

Kako bi dodatno populariziralo upis djece u obrtničke i strukovne škole, Udruženje je odlučilo za školsku godinu 2018./2019. nagraditi najbolje učenike iz osam strukovnih škola s kojima Udruženje ima odličnu suradnju.

Nastavničko vijeće svake pojedine škole izabralo je najboljeg učenika/cu koji se svi redom ističu svojim ocjenama, praktičnim radom te uzornim vladanjem, a povodom tih uspjeha predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka uručio im je novčanu nagradu u iznosu od tisuću kuna.

Dobitnici su:

Katja Lucić, Obrtnička škola Opatija

Adelisa Beganović, Trgovačka i tekstilna škola

Dora Mendaš, Prirodoslovna i grafička škola Rijeka

Filip Njegovan, Graditeljska škola za industriju i obrt Rijeka

Edin Merdanović, Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka

Antonio Abaza, Ugostiteljska škola Opatija

Viktor Erdemović, Strojarsko brodograđevna škole za industrijska i obrtnička zanimanja

Loren Puž, Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja.

 

Čestitajući dobitnicima nagrada, predsjednik Udruženja učenicima je naglasio da su odabirom strukovne škole učinili dobar izbor, da se radi o jednakovrijednim zanimanjima kao i neka druga, popularnija u društvu, da im se nakon završene strukovne škole pruža mogućnost upisa u više i visoke škole te da će ih rani ulazak u svijet rada učiniti ponosnim.

Okruglom stolu, osim predsjednika Darka Sertića, prisustvovali su ravnatelji i/ili predstavnici strukovnih škola koje upisuju učenici iz prostornog obuhvata Udruženja obrtnika Rijeka. Svi sudionici izrazili su zadovoljstvo održavanjem sastanka jer isti doprinosi boljem razumijevanju i rješavanju problema.