U organizaciji OK Sisak održan radni sastanak „Uspostava prekogranične suradnje susjednih regija“

srijeda, 12.07.2017. 12:25

SISAK - Radni sastanak „Prekogranična suradnja OK SMŽ, OK Unsko-sanskog kantona i Zanatsko-preduzetničke komore Prijedor“, održan je 11. srpnja, u prostorijama Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije u Sisku. Uz ostale aktere, sastanku je  nazočio župan Ivo Žinić sa svojim zamjenikom Romanom Rosavcem.

U uvodnom obraćanju skupu, predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije, Adolf Cvanciger, naglasio je da je ovaj radni sastanak samo nastavak dobre suradnje sa regijama Unsko-sanskog kantona i gradom Prijedorom inicirane prije nekoliko godina. Posebno je istaknuo da su  naša županija i susjedne regije iz Republike BiH geografski i gospodarstveno prirodno orijentirani jedni drugima, te postoje veliki potencijali za suradnju na svim područjima vezanima za gospodarstvo, tržište stručne radne snage te neposrednu suradnju trgovačkih društava i obrtnika.

Na dnevnom su redu bile teme prekogranične suradnje kroz Prekogranični gospodarski program Hrvatska BiH – financiranje sredstvima EU, razvoj tržišta susjednih regija – gospodarski razvoj i razvoj socijalne kohezije, razvoj projekata prekogranične mobilnosti tržišta rada te suradnja gospodarskih subjekata (obrtnici-trgovačka društva).

Sastanku su prisustvovali predsjednici i delegacije Zanatsko preduzetničkog udruženja obrtnika Prijedor, Ministar privrede Unsko sanskog kantona gospodin Samir Sedić, Enes Arapović – predsjednik Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona, predstavnici razvojne agencije PREDA. Skupu se obratio i potpredsjednik regionalne komore Banja Luka, Ranko Topić i predsjednik općinskog udruženja obrtnika Prijedor, Radovan Rubin. Direktorica HGK – županijske komore Sisak, Brankica Grd, naglasila je dosadašnju dobru suradnju sa susjednim komorama, a predstavnici županijske razvojne agencije SI-MO-RA  istaknuli su uspješnu suradnju na projektima realiziranim u suradnji s razvojnom agencijom PREDA. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i fondove EU Marijan Belošević, ukazao je na velike potencijale koje ova suradnja može ostvariti te obećao stručnu pomoć susjedima i učinkovitiji pristup projektima financiranim iz pretpristupnih fondova EU.

Zaključno je donesena odluka da će se suradnja stručnih službi intenzivno nastaviti u cilju uklanjanja zakonskih barijera, koje su prepreka boljoj gospodarskoj suradnji s obzirom na činjenicu da se radi o regijama koje su članice EU (Hrvatska) i regije koje su članice europskog gospodarskog prostora, a nisu članice EU (BiH).