U Obrtničkoj komori PGŽ potpisani prvi ugovori o stipendiranju srednjoškolaca

ponedjeljak, 10.12.2007. 12:16

RIJEKA - U Obrtničkoj komori Primorsko – goranske županije 10. prosinca je upriličeno svečano potpisivanje ugovora o stipendiranju devet stipendista novog projekta stipendiranja deficitarnih zanatskih zanimanja.

Ugovor su tom prilikom potpisali učenici dvije riječke srednje škole – Graditeljske škole za industriju i obrt te Strojarsko – Brodograđevne škole. Obrtnička komora Primorsko – goranske županije tako je započela realizaciju projekta stipendiranja učenika u deficitarnim zanatskim zanimanjima s ciljem da se potakne učenike na upis u srednje škole za obrtnička zanimanja i što brže otkloni nesklad između potreba obrtništva za kadrovima u deficitarnim zanimanjima. Projektu su financijsku potporu dali Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Primorsko – goranska županija i Grad Rijeka. Za prvu je godinu izvođenja projekta osigurano ukupno 250 tisuća kuna. Dodijelit će se 28 stipendija na području čitave županije i to za deficitarna zanimanja kuhar, konobar, bravar, stolar i zidar. Mjesečna stipendija po učeniku iznosi 800 kuna, a u narednoj se školskoj godini očekuje barem 50 stipendija jer su svoje uključenje u projekt najavili gradovi i općine Opatija, Novi Vinodolski, Krk, Mali Lošinj i Čavle.

Posljednjih se dana puno govori o stvaranju društva znanja i poticanju izvrsnosti, no gradnja društva znanja nemoguća je bez temelja koji predstavlja društvo rada. Ova djeca su temelj tog budućeg društva i sasvim sigurno će kada izađu na tržište biti traženi, a samim tim i dobro plaćeni za ono što rade. U svakom slučaju obrtnička zanimanja imaju perspektivu, a činjenica je da, uz ostalo, obrtnička zanimanja omogućavaju da se već nakon tri godine obrazovanja radi kreativan posao i vide rezultati vlastita rada – rekao je predsjednik Obrtničke komore PGŽ, Boris Vukelić.