U Malom Stonu stručno-znanstveni skup o uzgoju i prometu školjaka

ponedjeljak, 10.03.2008. 17:39

MALI STON - Prigodom obilježavanja Sv. Josipa, koji se na području Malostonskog zaljeva i Malog mora slavi kao „Dan kamenica“, u Malom Stonu će 19. 03. 2008. godine Razvojno istraživački centar u Bistrini, Ceh za ribarstvo i marikulturu Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije i Sekcija školjkara pri Udruženju obrtnika Dubrovnik organizirati stručno-znanstveni skup na temu uzgoja i prometa školjaka.

Pokrovitelji ovog skupa biti će Dubrovačko-neretvanska županija i Općina Ston. Na ovom skupu će najkompetentniji stručnjaci iz veterinarstva Hrvatske objasniti aktualnu legislativu EU, a koja se odnosi na školjkaštvo. Nakon toga će stručnjaci sa Sveučilišta u Dubrovniku odgovoriti što bi se realno moglo odmah učiniti u školjkaštvu Malostonskog zaljeva, kako bi se udovoljilo tim propisima s tim da ti prijedlozi budu realni, ekonomski prihvatljivi i u ovom prostoru izvedivi.

Osim ovih tema koje su veoma aktualne za školjkaštvo u Malostonskom zaljevu i Malom moru, na ovom skupu će biti još vrlo interesantnih izlaganja; o projektu i metodama purifikacije školjaka, o monitoringu uzgojnih populacija kamenica i daganja u Malostonskom zaljevu, o integralnom planiranju razvoja školjkaštva u Malostonskom zaljevu, o formiranju ljušture kamenica, o proizvodnji mlađi kamenica u mrjestilištu i problemima bioloških obraštaja na školjkama.

Očekuje se da će na ovom skupu biti prisutno nekoliko visokih Vladinih dužnosnika.