Tribina o važnosti mentorstva u strukovnom obrazovanju

srijeda, 02.05.2018. 13:56

RIJEKA - Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja u Rijeci organizirala je tribinu 24. travnja, s ciljem da se partneri u procesu naukovanja, obrtnici, mali i srednji poduzetnici uključe u što većem broju, u mentorstvo, tj. poučavanje naučnika u radionici.

Tribini je bilo nazočno četrdeset obrtnika, malih i srednjih poduzetnika, a što je pokazatelj dobre volje i želje poslodavaca da poučavaju mlade ljude koji se školuju za neko od strukovnih zanimanja u Strojarskoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja.

Skupu se obratila i mr.sc. Mirela Lekić, voditeljica ureda obrazovanja HOK-e i pozvala ih na suradnju s naglaskom da bez poslodavaca nema naukovanja te im je pojasnila sustav obrazovanja za strukovna zanimanja, jedinstveni model obrazovanja, koji je prijelazna faza do tzv. dualnog sustava obrazovanja. Oba sustava podržavaju veći broj sati praktičnog naukovanja kod poslodavca – učenje u radnom procesu.

Tomislav Pavelić, predstavnik Ministarstva gospodarstva, poslodavce je uputio u mnoge poticaje koje nadležno ministarstvo dodjeljuje putem natječaja obrtnicima, malim i srednjim poduzećima, a koji su uključeni u mentorstvo (poučavanje naučnika – JMO model obrazovanja). Također, predstavio je i ostale mjere ministarstva koje će biti aktivne tijekom svibnja 2018. godine.

Ravnatelj Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja, Gojko Miletić, na kraju susreta pozvao je obrtnike, male i srednje poduzetnike, da se i sami uključe u promociju upisa učenika u strukovna zanimanja, susretom s roditeljima učenika osmih razreda. Naime, kako je ravnatelj zaključio: situacija je alarmantna, sve je manje djece koja upisuju trogodišnja strukovna zanimanja, i krajnje je vrijeme da svatko da svoj doprinos u rješavanju nastalog problema, obrtnici, mali i srednji poduzetnici, škole, nadležna ministarstva, HOK, HGK.

Ostale teme o kojima se razgovaralo na tribini jesu: izdavanje licencije za prijem naučnika na naukovanje, uvođenje bodovnog praga prilikom upisa u srednje škole, promocija upisa učenika u strukovna zanimanja, stipendije za učenike koji upisuju strukovna zanimanja.

Važno je napomenuti da su tribini bile nazočni i predstavnici pojedinih udruženja obrtnika i to: Udruženje obrtnika Rijeka, Udruženje obrtnika Opatija i Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje, te predstavnici HGK.