Tradicijski i umjetnički obrti – 2017. - dodjela bespovratnih poticaja

petak, 26.05.2017. 11:23

SISAK - Župan Ivo Žinić je u prostoru Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije u četvrtak, 25. svibnja 2017. godine, vlasnicima tradicijskih i umjetničkih obrta uručio ugovore o dodjeli bespovratne potpore.

Jedna od važnih zadaća Sisačko-moslavačke županije kao jedinice regionalne samouprave je da doprinosi stvaranju što povoljnijeg okruženja za razvoj poduzetništva. U ostvarivanju ove zadaće u posebnom fokusu je obrtništvo ne samo zbog njegove duge tradicije, već i zbog gospodarske važnosti koju ono ima u ovim suvremenim vrlo često turbulentnim gospodarskim vremenima.

Sisačko-moslavačka županije svake godine prilikom kreiranja poticajnih mjera za razvoj malog gospodarstva, osluškujući potrebe samih obrtnika, te njihovih predstavnika u Obrtničkoj komori Sisačko-moslavačke županije te poticajne mjere nastoji prilagoditi upravo obrtnicima.

I ove godine Sisačko-moslavačka županija iz svojih proračunskih sredstava (ukupno 5.107.000 kuna) već provodi ili planira provoditi ukupno 8 poticajnih mjera, a korisnici svih tih poticajnih mjera mogu biti i obrtnici.

Bespovratne potpore po projektu „TRADICIJSKI I UMJETNIČKI OBRTI – 2017" u ukupnom iznosu od 278.173,42 kuna, dobilo je ukupno 30 obrta.

Trenutno je u tijeku natječaj PODUZETNIČKI KREDITI – 2016 -2017, po kojem obrtnici s područja Sisačko-moslavačke županije za određeno investicijsko ulaganje u poslovni objekt ili opremu mogu ostvariti kredit uz kamatnu stopu i od samo 1%.

Na primjer iz prethodne kreditne linije PODUZETNIČKI KREDITI 2014-2015, ukupno 18 kredita u ukupnom iznosu od 15.351 385,06 kuna iskoristili su obrti, te je kroz te projekte ostvareno novo zapošljavanje 45 osoba.

U narednom razdoblju Sisačko-moslavačka županija planira objaviti natječaje i za:

KAPITALNE POMOĆI ZA NOVE INVESTICIJE U PROIZVODNJI

SUBVENCIJE ZA POTICANJE INOVACIJA U PODUZETNIŠTVU

SUBVENCIJE ZA UVOĐENJE NORMI I SUSTAVA UPRAVLJANJA KVALITETOM

Dobra suradnja Sisačko-moslavačke županije i obrtništva očituje se i u zajedničkim projektima Sisačko-moslavačke županije i Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije kao što su STIPENDIRANJE DEFICITARNIH OBRTNIČKIH ZANIMANJA, te proveden EU projekt UČINI OBR(A)T kroz koji je među učenicima završnih razreda osnovne škole promoviran upis upravo u obrtnička zanimanja.