Svečano obilježen Dan Obrtničke komore SMŽ

ponedjeljak, 10.06.2019. 8:38

NOVSKA - U petak, 07. lipnja, u dvorani „Wedding cluba“ u Novskoj održana je svečana sjednica Skupštine Obrtničke komore Sisačko – moslavačke županije.

Danom Komore podsjeća se na pojedince koji svojim radom i djelovanjem u komorskom sustavu pridonose razvoju i rastu organizacije, a ovom su prigodom dodijeljena priznanja najzaslužnijim obrtnicima, promovirani su novi majstori struke, pohvaljeni najbolji naučnici i njihovi mentori.

Obrtnička komora trenutačno broji nešto manje od 2 100 obrtnika. Adolf Cvanciger, predsjednik Obrtničke komore SMŽ, čestitao je svim obrtnicima Županije njihov dan te dodao: „Položaj obrtnika u Županiji je  trenutno takav kakva je gospodarska situacija u našem okruženju. Nalazimo se u 2019. godini, sa svim problemima obrtništva koji su aktualni. Prvenstveno, to je pitanje problema obrazovanja, pitanje odljeva radne snage, pitanje nekompetentnosti, pitanje regularnih zakona koji nas sputavaju u radu. Ima i pozitivnih mjera, pohvalio bih sve one gradove koji su se uključili u županjsku kreditnu liniju, županijskih poduzetnika. Grad Sisak i ove godine nije multiplicirao svoja sredstva sa Županijom nego samostalno provodi svoju poduzetničku liniju koja je takva kakva je, ali da imamo stagnaciju na razini cijele Županije pa i po pitanju razvoja gospodarstva, a pogotovo obrtništva, također je evidentno.“, zaključio je Cvanciger.

Uz priznanja „Šegrt Hlapić“ najboljim učenicima, najboljim majstorima stručnim učiteljima, zahvalnica ustanovama i pojedincima zaslužnim za afirmaciju obrtništva, posebnih priznanja onima koji su neposrednim radom pridonijeli razvoju obrtništva te priznanjima za organizacijski rad članovima tijela i organa komorskog sustava, uručena su i najviša priznanja.

IMG_0013

Priznanja za životno djelo koja se dodjeljuju obrtnicima koji imaju najmanje 20 godina obrtničkog staža, koji su najmanje 2 mandata aktivno sudjelovali u sustavu HOK-a, dodijeljena su na prijedlog njihovih matičnih udruženja obrtnika. Dobitnici ovog najvišeg priznanja su obrtnici koji su osobnim primjerom poticali tradicionalne obrtničke vrijednosti: solidarnost, zajedništvo, marljivost, brigu o naučnicima i koji su svojom aktivnošću neposredno doprinijeli kvaliteti struke i afirmaciji obrtništva u sredini u kojoj žive i rade.

Ove godine priznanja su primili: Vesna Peršun, vlasnica frizerskog salona „ Valentin“ iz Kutine, Nikola Džogić, vlasnik obrta „Autoservis Nikola Džogić“ iz Novske, Ivan Kovačević, vlasnik obrta za građevinarstvo, trgovinu, ugostiteljstvo i turizam „Kovačević“ te  Predrag Dorosulić, vlasnik obrta za završne radove u građevinarstvu „Inter Gips“ iz Siska, koji se u ime svih laureata zahvalio na uručenim priznanjima.