Svečana sjednica Skupštine OK SMŽ održana u povodu Dana Komore

utorak, 12.06.2018. 12:07

Svečanom sjednicom Skupštine Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije obilježen je Dan Komore, odnosno 8. lipnja - datum kada se obilježava konstituiranje sisačke Trgovačko-obrtničke komore kao rezultat osnivanja prvih cehova na ovom području.

Najznačajnije razdoblje organiziranog obrtništva razdoblje je nakon ostvarene samostalnosti i neovisnosti Republike Hrvatske kada se konačno otvaraju široke mogućnosti za rad i poduzetništvo kroz maksimalnu liberalizaciju tržišta, širokog apetita potražnje i proaktivnog djelovanja Hrvatske obrtničke komore, od obnoviteljske skupštine 1994. godine.

Danom Komore podsjeća se na pojedince koji svojim radom i djelovanjem u komorskom sustavu pridonose razvoju i rastu organizacije, a u ovoj su prigodi dodijeljena priznanja najzaslužnijima, promovirani su novi majstore struke, pohvaljeni najbolji naučnici i njihovi mentori.

„Imamo dugi niz godina tradicije i obrtnici su sastavni čimbenik ovog društva, pokretač gospodarstva i svega što gospodarstvo nosi u budućnosti. Na današnjoj svečanosti ćemo uveličati naše slavodobitnike, nagrađene majstore, učenike, buduće majstore. Zahvaljujemo se svima, poglavito ravnateljima, srednjih i osnovnih škola od kojih očekujemo da potaknu učenike da jedan značajan dio njih odabere obrtnička zanimanja, kao i svim partnerima koji su nas pratili ovaj dugi niz godina te također lokalnim samoupravama i upravama Općina i Gradova s područja cijele Sisačko-moslavačke županije, kao i samoj Županiji po pitanju svih polja, znači gospodarstva, obrazovanja i svih drugih tema.“ – kazao je Adolf Cvanciger, predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije.

Osvrnuo se i na priznanje „Šegrt Hlapić“ koje se dodjeljuje najboljim učenicima 3. razreda za obrtnička zanimanja: „Šegrt Hlapić, to je jedna nagrada koju Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije dodjeljuje dugi niz godina, bez koje ne vidimo budućnost u našem društvu, općenito u obrtništvu, jer to je jedna kategorija gdje mi crpimo kvalitetan kadar za buduća obrtnička zanimanja. Također bi željeli da obrtničkih zanimanja u budućnosti bude što više, da djeca prepoznaju i odaberu obrtništvo kao svoj put. 

„Druga naša značajna kategorija, dodao je, je priznanje za životno djelo je ona u kojoj nagrađujemo naše dugogodišnje obrtnike koji su u sustavu dugi niz godina, deset, dvadeset i više, i koji su kontinuiranim radom pridonijeli razvoju obrtništva, kako u Gradu Sisku, tako i na području cijele Sisačko-moslavačke županije. Njima jedna velika hvala jer bez njih danas ovdje ne bi niti bili.“

Također, predočio je i brojčane pokazatelje, koji pokazuju da je na području Županije trenutno registrirano 1970 obrta, da je broj u opadanju, ali istaknuo je da vjeruje kako će u idućoj proračunskoj godini doći do kvalitetnijih modaliteta i subvencija i da će se taj broj povećati.

Na svečanosti je, u ime Sisačko-moslavačke županije, bio župan Ivo Žinić, koji je naglasio: „Obrtnici su kapilarna snaga jednog gospodarstva, jednog društva, pa tako i ovog Grada i ove Županije. Želim im čestitati na svemu onome što čine, jer to su ljudi koji su kroz sve teškoće zapošljavali. Prolazili su bolje ili lošije kroz sve sustave te su se udružili, ali često puta nisu imali dobru potporu i sluha od strane političkih elita i kroz to vrijeme prolazili su razne faze. Međutim, novo vrijeme poslije Domovinskog rata donijelo je i nove prilike, ali i nove teškoće tako da su u zadnjih desetak godina obrtnici trebali itekako puno raditi da bi mogli opstati. Mnogi nažalost nisu izdržali u tome, ali mi, kao Županija, pokušavamo zajedno s obrtnicima graditi dobru suradnju, pokušavamo im pomoći materijalno koliko možemo. Svjesni smo da to nije dovoljno, ali vjerujem da će  „buđenje“ velikih gospodarskih subjekata pomoći mnogim obrtnicima da pronađu svoje mjesto pod suncem.“

Ove godine Priznanja „Šegrt Hlapić“ dobili su: Ana Marija Konjević (SŠ Viktorovac), Antonio Gavrić (Strukovna škola Sisak), Matej Kaurić (Industrijsko-obrtnička škola Sisak) i Antun Čerimović (Industrijsko-obrtnička škola Sisak), dok su Priznanja za životno djelo dodijeljena: Filipu Geli (UO Kutina), Krešimiru Pavliću (UO Sisak) i Vladi Babiću (UO Petrinja, Glina, Topusko). Uz to dodijeljene su i majstorske diplome, kao i priznanja za najbolje majstore, organizacijski rad i zahvalnice ustanovama i pojedincima koji su pridonijeli promociji obrtništva.

Sjednici su prisustvovali i brojni uzvanici: Dalibor Kratohvil kao izaslanik predsjednika HOK-a Dragutina Ranogajca, glavna Tajnica HOK-a Violeta Jelić, predstavnici Obrtničke komore Zagreb i Karlovac te Udruženja obrtnika Zagreb.