Susret brodskih i varaždinskih obrtnika

četvrtak, 21.09.2017. 9:41

Na proputovanju do Osječko baranjske županije, u subotu 16.09.2017. godine, brodske obrtnike posjetili su obrtnici Udruženja hrvatskih obrtnika iz Varaždina. Varaždinske obrtnike predvodio je predsjednik udruženja, Boris Kos uz pomoć dugogodišnje prijateljice brodskog udruženja, gospođe Biserke Keliš iz Varaždina. Goste je brodskim znamenitostima provela Anka Šakić, predsjednica Udruženja Slavonski Brod.

Posjetili su Tvrđavu Brod, barokno zdanje spomenika nulte kategorije, građene u fazama od 1715. do 1780. godine. Tvrđava Brod kao povijesno kulturna baština, 1995. godine povjerena je na upravljanje Gradu Slavonskom Brodu te uz svoju znamenitost njeguje i druge sadržaje. Dijelom je građena po kazamatima, unutar jednog nalazi se kovačnica majstora Žamboka. Majstor Žambok je interaktivnim prikazom uz živu kovačku vatru, otkivao potkove i medaljone, predmete zamišljene kao suvenire našeg područja.

Šetnjom uz obalu Save, gosti su posjetili i crkvu Presvetog Trojstva i Franjevački samostan u Slavonskom Brodu. Oduševila ih je otmjena jednostavnost građevine i vanjskih ornamenata koji su gotovo ne zamjetljivi u odnosu na bogatstvo, raskoš i vedrinu cjelokupne unutrašnjosti crkve. Također, klaustar brodskog franjevačkog samostana, jedinstvena je građevina baroknog graditeljstva na području Slavonije.

Na koncu, posjetili su zgradu Doma obrtnika u kojoj se nalaze prostorije Udruženja obrtnika. U ugodnom druženju razmijenili su mišljenja i iskustva vezana uz probleme u obrtništvu. Usuglasili su se kako ovakva druženja treba češće organizirati, jer problemi obrtnika su isti, bez obzira na područje iz kojeg dolaze. Potrebno je graditi i održavati zajedništvo kako bi jedinstveni u ciljevima bili prepoznati na mjestima gdje se mogu neutralizirati poslovni i statusni problemi obrtnika i obrtništva u cjelini.