Stjepan Panežić novi je predsjednik Udruženja obrtnika Petrinje, Gline i Topuskog

ponedjeljak, 16.09.2019. 13:59

PETRINJA – Nakon preranog odlaska svog predsjednika Ivana Solomuna koji je 13. srpnja ove godine iznenada preminuo u 59. godini života, članovi Skupštine Udruženja obrtnika Petrinja, Glina i Topusko na izvanrednoj su izbornoj sjednici održanoj ovog četvrtka (12.rujna 2019.) u Petrinji, izabrali novog predsjednika.

Tajnim glasovanjem, članovi Skupštine većinom su glasova za novog predsjednika Udruženja koje okuplja 480 obrtnika izabrali Stjepana Panežića, autoprijevoznika iz Petrinje.

Na početku sjednice minutom šutnje odana je počast preminulom predsjedniku Solomunu, a članovima Skupštine obratio se i predsjednik Obrtničke komore SMŽ Adolf Cvanciger. „Iznenadnom smrću našeg velikog prijatelja i kolege i vašeg predsjednika, došli smo u ove izvanredne izbore koji su pred vama. Nadam se da će novoizabrani predsjednik ili predsjednica biti na usluzi svim obrtnicima vašeg Udruženja i da će voditi brigu o svim cehovima. Također, da će naći mogućnosti da na kvalitetan način okupi članstvo i da na kvalitetan način vodi Udruženje do redovnih izbora koji će se održati za dvije godine“, rekao je Cvanciger u svom uvodnom obraćanju.

U nastavku, sebe i svoje viđenje smjera daljnjeg djelovanja Udruženja predstavila su dvojica kandidata za predsjednika – Dario Supan i Stjepan Panežić. Tajnim glasovanjem, većina (13 od 21-og nazočnog člana Skupštine) izabrala je na kraju Stjepana Panežića, 60-godišnjeg autoprijevoznika iz Petrinje koji se već dvadeset godina bavi cestovnim prijevozom robe. Za sebe kaže kako je druga generacija obrtnika u obitelji (otac se bavio ugostiteljstvom), a u Udruženju obrtnika kojem je postao novi predsjednik, u tri mandata bio je član upravnih tijela.

Na prijedlog novog predsjednika, članovi Skupštine Udruženja obrtnika Petrinje, Gline i Topuskog na sjednici su izabrali i novog potpredsjednika Udruženja – Željka Novosela, autoprijevoznika iz Gline. Za članicu Upravnog odbora, umjesto Matije Roganca izabrana je Ljiljana Strmečki iz Topuskog. Svoje prijedloge, predsjednik Panežić obrazložio je željom da u upravnim tijelima budu zastupljeni i članovi iz drugih gradova i općina koje pokriva ovo obrtničko udruženje.

Na kraju, članovima Skupštine još jednom se obratio predsjednik Obrtničke komore SMŽ, Adolf Cvanciger. Uz čestitku novoizabranom predsjedniku, Udruženju je poželio novi zamah u radu. I on je obrazovanje istaknuo kako jednu od „bolnih točaka“ obrtništva. Kaže kako je to problem na koji obrtnici uzaludno, već dvadesetak godina upozoravaju i Županiju kao osnivača srednjih škola i same škole, odnosno njihove ravnatelje koji odbijaju prelazak na jedinstveni model obrazovanja. Ukratko, obrtnici su nezadovoljni što nakon trogodišnjeg školovanja za određeno zanimanje, mladi ljudi koji dolaze na tržište rada, nisu za to svoje zanimanje adekvatno osposobljeni. Problem koji je on ilustrirao na primjeru mesara i Srednje škole Petrinja, nažalost, kaže, postoji i u drugim županijama i cijelom spletu drugih obrtničkih zanimanja.