"Startup Europe Week"

srijeda, 07.03.2018. 9:50

BJELOVAR - Projekt se organizira s ciljem informiranja i upoznavanja potencijalnih i postojećih obrtnika s mogućnostima razvoja vlastitih ideja i/ili poslovanja. Projekt se održava od 5. do 9. ožujka.

Startup Europe Week je događaj koji se odvija istovremeno u više od 30 zemalja, odnosno preko 200 gradova diljem Europe u kojem sudjeluje i grad Bjelovar. Inicijativa za organizaciju ovog događaja stigla je iz Europske komisije, odnosno proizašla iz njihove inicijative Startup Europe. Po prvi puta organizaciji se pridružio Grad Bjelovar uz podršku Tehnološkog parka Bjelovar, Veleučilišta u Bjelovaru, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje PU Bjelovar, HGK ŽK Bjelovar i Obrtničke komore BBŽ – Udruženja obrtnika Bjelovar. Cilj samog događaja je dugoročno promoviranje startup kulture širom Europe.

Aktivnosti su započele otvorenjem koje je najavio Gradonačelnik Dario Hrebak. Nastavljeno je sa panel diskusijom na temu: „Bjelovar – grad za studiranje, posao, poduzetništvo i obrtništvo“ – Predstavljanje mogućnosti koje se nude novim poduzetnicima u Bjelovaru. Nastavljeno je radionicom „Od ideje do poduzetništva“ – predstavljanje pretvaranja ideje u priliku – predavač Dario Zorić, međunarodni konzultant.

U panel diskusiji sudjelovali su: Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić, HGK-ŽK Bjelovar – direktorica Martina Posavac Ćurić, VUB prodekanica Tatjana Badrov, Obrtnička komora BBŽ - Udruženja obrtnika Bjelovar - predsjednik Goran Grgić, Tehnološki - park direktorica Ivana Jurković Pišćević.

IMG_20180305_103238

Tijekom ponedjeljka, utorka i srijede održane su brojne radionice i  predavanja: „Od inkubatora do inovacije, „Vrednovanje poslovnih ideja/inovacija i primjeri dobre prakse“, Radionica „Na burzu po potporu“, „Financijska kava za van“ i „Poduzetnička budilica“.

U četvrtak se nastavlja predavanjem „Kako uspješno prezentirati svoju ideju/projekt –predstavljanje uspješnog prijenosa svoje ideje prema potencijalnim investitorima, te panelom „Poduzetničke potporne institucije na području Grada Bjelovara“. Panelist ispred OKBBŽ i UO Bjelovar je predsjednik Goran Grgić, a na SEW-2018 sudjeluju predsjednik Udruženja obrtnika Bjelovar Josip Fridrih, tajnica OKBBŽ Jasna Trupac i tajnica Udruženja obrtnika Vesna Kapustić.

Događanja se nastavljaju radionicama: „Kripto(nit) za poduzetnike“ – poslovanje kripto valutama, Take a byte“- mogućnosti razvoja poslovnih ideja, financiranja, izlaska na tržište i umrežavanje u IT djelatnosti, „Don,t steal my knowledge“ – kako biti inovativan, na što paziti, intelektualno vlasništvo i patenti. Događaj je vrlo dobro posjećen od strane bjelovarskih sadašnjih i budućih obrtnika, nezaposlenih, studenata VUB i poduzetnika.