SŠ Bedekovčina u projektu CroSkills - educiranje za energetski učinkovitu gradnju

ponedjeljak, 19.06.2017. 15:46

BEDEKOVČINA - U sklopu projekta CroSkills u SŠ Bedekovčina su 13. lipnja održana predavanja i natjecanja u građevinskim vještinama u energetsku učinkovitoj gradnji.

Projekt CroSkills razvija programe izobrazbe s ciljem  unaprjeđenja vještina hrvatskih građevinskih radnika za rad po načelu energetski učinkovite gradnje, a dio je europske inicijative BUILD UP Skills. SŠ Bedekovčina jedan je od 12 trening centara u Hrvatskoj u kojima ukupno djeluje više od 110 trenera educiranih za prenošenje znanja definiranih programom Sroskills. Projektom je obuhvaćeno 6 zanimanja: fasader, tesar, zidar, soboslikar/ličilac, krovopokrivač,  a u Bedekovčini su predstavljena 2: tesar i soboslikar/ličilac.

Zamjenica župana Jasna Petek čestitala je svima uključenima u projekt CroSkills te pohvalila Srednju školu Bedekovčina na kontinuiranom ulaganju u podizanje kvalitete svojih odgojno-obrazovnih programa te promicanje važnosti građevinskih zanimanja u široj zajednici. „Krapinsko-zagorska županija dugi niz godina provodi energetsku učinkovitost u svojim osnovnim i srednjim školama te mi je posebno drago da se SŠ Bedekovčina i na ovaj način uključila u promoviranje znanja i vještina u energetski učinkovitoj gradnji te educiranje stručnih ljudi koji rade na tom području“ – istaknula je zamjenica župana Petek.

Predavanja su održali Ivana Banjad Pečur sa Građevinskog fakulteta iz Zagreba koja je govorila  o samom projektu Croskills, Marko Vlainić iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske o oporabi građevinskog otpada te drugi stručnjaci iz područja energetski učinkovite ugradnje. U drugom dijelu programa održan je natjecateljski dio u kojem su 4 tima sastavljena od učenika, njihovih mentora i domaćih obrtnika-članova OKKZŽ, pokazali svoje graditeljske vještine.

Željeli smo ne samo da naši učenici dobiju najbolja znanja i vještine u području gradnje što smo na državnom natjecanju svojim  rezultatima i pokazali, već želimo razviti i svijest o potrebi i važnosti cjeloživotnog učenja i osposobljavanja bez obzira o kojem se zanimanju radi“ - istaknula je ravnateljica SŠ Bedekovčina Vera Hrvoj.

Promociji graditeljske vještine u energetski učinkovitoj gradnji u sklopu projekta CroSkills prisustvovali su i načelnik Bedekovčine Darko Ban, ravnatelj OŠ Bedekovčina Ivan Paradi, predstavnik OKKZŽ i predsjednik Udruženja obrtnika Općine Bedekovčina Stjepan Kotarski, predstavnici Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Krapina.

Više o projektu CroSkills saznajte na http://www.croskills.hr/