Snimanje edukativnog filma o ambasadoru naukovanja

četvrtak, 21.12.2017. 15:13

BJELOVAR - Hrvatska obrtnička komora provodi projekt „Uključite se u europska partnerstva za naukovanje“ (EP4A) u  okviru programa Erasmus +K3 Europske unije u vrijednosti većoj od 460 000 eura. Projekt se provodi u suradnji s partnerskim organizacijama iz međunarodnog okruženja: Slovačke, Srbije, Velike Britanije i Njemačke.

Cilj projekta je promovirati naukovanja kroz izgradnju partnerstava između posredničkih tijela, tvrtki, pružatelja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, javnih institucija i socijalnih partnera u državama koje sudjeluju u projektu. Ključna ciljna skupina su obrti, mala i srednja poduzeća bez ili sa malo iskustva u naukovanju.

Kao jedna od aktivnosti promotivne kampanje projekta EP4A, u tijeku je snimanje filmova o ambasadorima naukovanja, s ciljem isticanja koristi naukovanja za obrtnike, male i srednje poduzetnik.

Na temelju intervjua iz Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije, Hrvatska obrtnička komora odabrala je ambasadora naukovanja iz Bjelovara Dalibora Čermaka, vlasnika obrta „ELEKTRORADIONICA“. Obrt posjeduje licenciju (dozvolu) za izvođenje praktične nastave i vježbe naukovanja za zanimanje elektroinstalater te je Dalibor Čermak imenovan kao majstor stručni učitelj. Osim što ga je Hrvatska obrtnička komora odabrala za ambasadora naukovanja, Dalibor Čermak je predsjednik ispitne komisije za provođenje majstorskih ispita, predsjednik komisije za licenciranje, predsjednik ispitne komisije za provođenje pomoćničkih ispita u Obrtničkoj školi Bjelovar te član Skupštine Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije.

U srijedu, 20. prosinca, snimljen je edukativni film u kojem je ambasador naukovanja Dalibor Čermak uz pomoć svojega naučnika Kristijana Ratkovaca, budućeg elektroinstalatera, učenika Obrtničke škole Bjelovar, svojim primjerom pokazao koje su koristi naukovanja i zašto se i ostali obrtnici, mali i srednji poduzetnici trebaju uključiti u proces obrazovanja.

Prvi dio snimanja sastojao se od intervju. Na pitanje „Što biste poručili Vašim kolegama poslodavcima koji se još nisu uključili u provedbu naukovanja?“, Čermak je odgovorio: „Svojim kolegama poslodavcima koji se još nisu uključili u provedbu naukovanja poručio bi da ne budu sebični i da svoje znanje prenesu mladim generacijama, jer neka se samo sjete da je i njih netko učio i imao strpljenja s njima. Kada vidim da je mladi majstor naučio raditi ispuni me zadovoljstvo.“

Nakon intervjua na vlastitom primjeru je dokazano kako komunikacija između majstora- stručnog učitelja i učenika može biti puna tolerancije i poštovanja, a samim time što je učenik Kristijan Ratkovac i nakon snimanja nastavio dovršavati radni zadatak, zaključujemo da je motiviran i da ga se potiče na samostalnost u obavljanju radnih zadataka.

EP4A logo
eu_flag_co_funded_pos_[rgb]_right