Redovna godišnja skupština

ponedjeljak, 17.12.2007. 10:00

VIROVITICA - Redovna godišnja sjednica Skupštine Područne obrtničke komore Virovitica, na kojoj su podnesena izvješća o radu i poslovanju, te dodijeljena priznanja obrtnicima zaslužnima za rad i doprinos razvoju obrtništva, održana je 17. prosinca.

Upravni odbor se bavio i drugim temama vezanima uz rad komore te nastup obrtnika na sajmovima u zemlji i inozemstvu u 2008. godini. Budući da se Područna komora Virovitica, na čelu s predsjednikom Josipom Novogradecom izborila, na razini Hrvatske obrtničke komore, za regionalni status virovitičkog sajma Viroexpo, što podrazumijeva sufinanciranje organizacije sajma s 30.000 kuna i 70 posto troška zajedničkog nastupa obrtnika, to će se obrtnici s područja županije bolje nego ikada do sada predstaviti na virovitičkom sajmu u siječnju 2008. godine.

Osim sajmu Viroexpo Hrvatska obrtnička komora priznala je regionalni status i osječkom EXPO - u, međimurskom MESAP –u, bjelovarskom sajmu u Gudovcu, pulskom obrtničkom sajmu Istre i splitskom sajmu obrtništva, čime će i tim obrtničkim komorama biti olakšano sudjelovanje u organizaciji sajmova i boljem nastupu njihovih obrtnika – kazao je Josip Novogradec, te dodao da nastup obrtnika na inozemnim sajmovima HOK tradicionalno sufinancira s 50 posto, a sudjelovanje na münchenskom s čak 70 posto.

Informirajući Upravni odbor o zaključcima s prve sjednice Županijskog povjerenstva za provedbu projekta «Mikrokreditiranje», komorski tajnik Božidar Jeremić je kazao da je od 20 podnesenih zahtjeva bilo 11 obrtničkih, te da su svi odobreni u ukupnom iznosu od 2.100.000 kuna. Kako je maksimalni iznos odobrenih kredita, po pojedinom podnositelju, 200.000 kuna s rokom otplate na 5 godina uz kamatu od 7 posto, te strogo određenom namjenom, Odbor je zaključio da mikrokreditiranje nije projekt koji omogućuje razvoj obrtništva jer se radi o malim iznosima uz visoku kamatu.

U program rada Županijske skupštine za 2008. godinu Upravni odbor POK - a će zatražiti da se uvrsti donošenje Pravilnika o stipendiranju učenika za deficitarna obrtnička zanimanja.