Radni posjet Područnoj zanatsko-preduzetničkoj komori Prijedor

srijeda, 22.05.2019. 9:14

SISAK - U četvrtak 16. svibnja, na poziv Područne zanatsko-preduzetničke komore Prijedor, delegacija Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije, na čelu s predsjednikom Adolfom Cvancigerom, potpredsjednikom Udruženja obrtnika Sisak Ivanom Miličićem i predsjednikom UO Petrinja, Glina i Topusko Ivanom Solomunom, nazočila je radnom sastanku u Prijedoru.

Delegaciju su dočekali predsjednik komore Radomir Trubarac, potpredsjednici Saša Rokvić, Željko Džajić, Jelka Bundalo i predsjednik Upravnog odbora Ranko Zgodić.

Domaćine su prvenstveno zanimala iskustva vezana uz sam ustroj komorskog sustava, provođenje zakonskih javnih ovlasti koje naš komorski sustav ima, model strukovnog obrazovanja koji je trenutno u primjeni u Hrvatskoj, suradnja s tijelima državne uprave i lokalne uprave. Tema je također bila i model financiranja komorskog sustava te utjecaj Komore kao subjekta u kreiranju zakonske legislative vezane za obrtništvo. Naročito je apostrofiran problem koji postoji u obje države, a to je odljev mladih, kvalificiranih kadrova u zemlje EU i nedostatak radne snage.

Razvoj projekata prekogranične mobilnosti tržišta rada, pitanje usklađivanja količine kvota stručne radne snage s stvarnim potrebama tržišta te prekogranične suradnje gospodarskih subjekata naglašeni su kao jedan od mogućih, uspješnih vidova suradnje dviju Komora.

Delegacija je na poziv domaćina prisustvovala i Svečanoj akademiji povodom Dana grada Prijedora.