Radionica o registraciji prvih kupaca i postupku prve prodaje u ribarstvu

petak, 10.05.2019. 9:46

ŠIBENIK - U prostorijama Obrtničke komore Šibensko-kninske županije, u srijedu, 8. svibnja održana je radionica na temu „Obveze u pogledu registracije prvih kupaca, vaganja i prve prodaje proizvoda ribarstva“, u organizaciji Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Predavači iz  Uprave ribarstva, Mislav Sokol, Mirta Novak i Josip Furčić, istaknuli su da promjene koje se uvode imaju za cilj usklađivanje s uredbom EU, a sve u cilju smanjivanja crnog tržišta usmjeravanjem proizvoda ribarstva u odobrene objekte i efikasniju kontrolu. Pri tome se vodilo računa o određenim specifičnostima kao što je prodaja s ribarskih plovila, prodaja na ribarnici te uvođenje ugostitelja i ribarnica kao prvog kupca.

„Ova radionica još jedan je pokazatelj odlične kontinuirane suradnje Obrtničke komore i Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede, u cilju pravodobnog informiranja naših obrtnika o svemu što utječe na kvalitetu njihovog rada“ - kazao je predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije, Joso Smolić.

Sudionici radionice upoznati su i s projektom Uprave ribarstva o uvođenju sljedivosti za domaću tunu i iglun na način da ta riba dobije svoj bar kod, što će u konačnici značiti da gost u restoranu može dobiti informaciju o porijeklu ribe koja mu je poslužena. Gost će moći skenirati bar kod mobitelom, a poveznica će ga odvesti na internetsku stranicu HRiba, koja je dizajnirana za prikazivanje podataka o ribi ponuđenoj u restoranu.