Prezentacija projekta „Mirenje u individualnim radnim sporovima“

ponedjeljak, 10.03.2008. 17:32

BJELOVAR - Vitomir Begović, predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo RH, čelništvu Županije bjelovarsko-bilogorske, sindikatima i komorama (HGK i HOK), te medijima u BBŽ, u petak, 7. ožujka, prezentirao je i promovirao ciljeve i tijek provedbe projekta „Mirenje u individualnim radnim sporovima“.

Projekt se uz potporu EU, u organizaciji Ministarstva pravosuđa, provodi u RH s temeljnim ciljem rasterećenja sudova i osiguranja brzih i ekonomski bitno povoljnijih rješenja u individualnim radnim sporovima – mirenjem (za sada se kao zakonska obveza provodi u sporovima po kolektivnim ugovorima). Interes je to i naših članova – obrtnika.
Nazočnima se predstavio i Stipe Šola, trener – miritelj u BBŽ (jedan od osam do sada školovanih trenera za mirenje u RH), kao zametak budućeg županijskog Centra za mirenje u kojem će djelovati 15 školovanih miritelja.
Potpora Županije je osigurana, a svi socijalni partneri (pa i komore) su djelatno pozdravili i podržali inicijativu. Bitni naglasak iz izlaganja Begovića je da će i komore moći delegirati svoje kandidate za tečaj za miritelje. Nadalje, najavljeno je da će se kao predmet medijacije preuzimati (uz suglasnost strana u postupku) i započeti individualni radni sporovi na redovnim sudovima.
Ovaj projekt je evidentna nadopuna aktivnostima Centra za mirenje pri HOK-u, gdje obrtnici rješavaju sporove proistekle iz poslovnih odnosa s pravnim i fizičkim osobama, te sporove posljedično Zakonu o zaštiti potrošača.