Predsjednik HOK-a prisustvovao sastanku Udruženja obrtnika Rijeke i Novog Sada

utorak, 05.03.2019. 14:16

RIJEKA - U subotu, 2. ožujka, u prostorijama Udruženja obrtnika Rijeka održan je drugi sastanak između predstavnika riječkog udruženja i predstavnika Udruženja samostalnih zanatlija Novog Sada.

Osobitu važnost sastanku dao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec koji je u Rijeku stigao kako bi najavio punu podršku prekograničnoj suradnji ovih dvaju udruženja, ali i ostalim pitanjima u kojima će predstavnici hrvatskih obrtnika pomoći kolegama iz Novoga Sada: „Samo onaj tko se zalaže da se riješe tuđa prava može očekivati da će se riješiti i njegova“, kazao je Ranogajec.

Naime, kako je na sastanku ispričao Slavko Novaković, predsjednik udruženja novosadskih zanatlija, obrtnici u Srbiji nemaju niti adekvatnu zakonodavnu podršku, odnosno nikakav oblik zakona o obrtništvu, nemaju obrtničku komoru, a školovanje novoga kadra, za razliku od Hrvatske, ne postoji: „Očekujem da suradnja koju smo započeli prvim korakom, potpisivanjem Sporazuma o suradnji, donese benefite u sferi zakonodavstva. Mi kao obrtnici znamo što trebamo činiti i kako to trebamo činiti, međutim politika se u našoj zemlji još uvijek ne vodi u smjeru podupiranja obrtništva. Stoga su nam primjeri i praksa kolega iz Hrvatske ključni.“

Sastanak se nastavlja na susret s kraja prošle godine kada su predstavnici Udruženja obrtnika Rijeka boravili u Novome Sadu. S obzirom na to da je cilj ovih susreta realizacija tada potpisanog Sporazuma o suradnji, i na ovom sastanku se raspravljalo o konkretnim mogućnostima suradnje između obrtnika ovih gradova. Konkretnije, o mogućnostima programa Interreg IPA Hrvatska–Srbija 2014.–2020. i ERASMUS + na sastanku je govorio predstavnik Riječke razvojne agencije Porin Dario Zorić, koji je ukazao na dobrobiti učvršćivanja veza i izgradnji partnerstva između organizacija i obrta iz Rijeke i Novoga Sada. U tom je smislu i predsjednik HOK-a kazao da projekte poput ovih svakako trebaju nositi organizacije s iskustvom poput Porina te obrtnička udruženja kao partneri.