Posjetite izložbu „GREMO NA KAFE“ i uživajte u kavi u ugostiteljskim objektima Pazina

ponedjeljak, 11.06.2018. 11:47

PAZIN - Projekt „Gremo na kafe“ realizirana je sredstvima Muzeja Grada Pazina, Grada Pazina i Ministarstva kulture. 

U suradnji s Udruženjem obrtnika Pazin na dan otvorenja izložbe 13. lipnja, posjetitelji muzeja moći će, uz predočenje kupljene ulaznice, uživati u kavi po promotivnim cijenama u osam pazinskih ugostiteljskih objekata. U srijedu, 13. lipnja, povodom otvorenja izložbe "Gremo na kafe", ulaznica za muzej se može kupiti po cijeni od 22,00 kune.

Izložba će biti otvorena od 13.lipnja 2018. do 13. siječnja 2019., a sastoji se od zanimljivih predmeta  vezanih uz povijest kave i njenu konzumaciju (posebne šalice za kavu, antikni aparat za kavu, mlinac i sl.), odnosno povijest ugostiteljstva vezanog uz tu temu na prostoru Pazinštine.

Nakon posjete i razgledavanja muzeja, uz predočenje ulaznice može se opustiti uz kavu po akcijskim cijenama u nekoliko pazinskih ugostiteljskih objekata; Buffet Bunker, Barbier, U.O. JANO, Caffe bar - slastičarnica GEMA, Caffe bar Epolon, Pazinska kavana, Peperone Pizzeria-buffet i M-Cafe. 

Kava, napitak sačinjen od prženih i mljevenih sjemenki biljke kave, najčešći je poziv na druženje i razgovor. Cappuccino, espresso, bijela kava, s kofeinom ili bez, kratka ili duža, neke su od brojnih varijanti napitka dobivenog iz jedne od nekoliko botaničkih vrsti biljke kave. 

Zanimljiv put dolaska kave u Europu slijedi i strelovit put razvoja prvih kavana. Riječ kavana u Anićevom Rječniku hrvatskog jezika definirana je kao ugostiteljsko mjesto u kojem se pije kava i piće dok je u Hrvatskoj enciklopediji kavana javni ugostiteljski prostor u kojem ljudi provode vrijeme u razgovoru, čitanju novina i časopisa, slušanju glazbe, uz kavu, pića, slastice i sl. Ishodište je riječi orijentalno, odakle i sam napitak potječe pa riječ kavana dolazi od tur. kahvehane , kafve: kava i hane - perz. hane: kuća, odnosno, u slobodnom prijevodu, kuća kave.

Iz vremena početaka ugostiteljske djelatnosti u Pazinu ne postoji mnogo podataka, a prema onima dostupnima iz Franjevačkog katastra, krajem trećeg desetljeća 19. stoljeća u Pazinu je djelovalo nekoliko gostioničara koji su se uglavnom bavili prodajom vina. U Pazinu je u sedmom desetljeću 19. stoljeća zasigurno djelovala gostionica Alle Baracche čiji su ostatci još uvijek vidljivi na lokalitetu Barake između Pazina i Zarečja , a zahvaljujući Nerini Feresini poznata su nam i imena ostalih ugostiteljskih objekata koji su 1894. godine djelovali u Pazinu, i to 21 pazinske gostionice - Andemo de Giacomo, Alle Baracche, Alla Borte, Al Cacciatore, Al Capitello, Alla Casa, Alla cittẚ di Venezia, Alle due Colombe, Al Fontanone, Al Fornaretto, Alla Fontanella, Ai due Galli, Al Mondo Nuovo, Al Monte Verde, Alla Pesa Pubblica, Al Ponte, Al Rastello di ferro, Alla Rotonda, Al Stallaggio, Al Cavallino, nekoliko restorana i hotela, primjerice All'Aquila Nera, All'Istria, Il restaurant con Birreria, dvije pivnice (Alla Fortuna i Al Giardino) te kavane Angela Trikisa.

Također u sklopu navedenog projekta, prilikom obilježavanja Međunarodnog dana kave 1. listopada 2018. organizirat će se degustacija kave u muzejskom izložbenom prostoru te radionice pripreme kave u prostorima ugostiteljskih objekata.