Plan upisa u srednje škole u županiji za 2018./2019.

petak, 24.11.2017. 11:58

KOPRIVNICA - U prostorima Koprivničko-križevačke županije 21. studenoga, održan je radni sastanak na temu kreiranja plana upisa u srednje škole i uvođenje novih zanimanja prema potrebama županijskog gospodarstva u školskoj godini 2018./2019.

Organizatori su Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, Koprivničko-križevačka županija, Hrvatska gospodarska komora Županijska Komora Koprivnica, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Križevci. Sastanku su prisustvovali zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke Božo Barać, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica Mirko Habijanec, predsjednica Udruženja obrtnika Irena Kovačić, v.d. predstojnice Područnog ureda Križevci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Vesna Kuterovac, zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Križevaca Mladen Tenodi, ravnatelji srednjih strukovnih škola, obrtnici, gospodarstvenici.

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić nakon pozdravnog govora istaknuo je kako je važno povezati gospodarstvo i strukovne škole kako bi se na vrijeme planirali upisi u sljedeću školsku godinu. Gospodin Ljubić napomenuo je kako je bitno promovirati strukovna zanimanja, poboljšati ponudu zanimanja, poticati upis u obrtnička zanimanja kroz stipendije te da nam je svima cilj da djeca po završetku srednje škole ostanu raditi u našoj županiji. Mirko Habijanec, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica i predsjednik Uprave tvrtke Radnik, napomenuo je kako se mora mijenjati Zakon o radu te je istaknuo kvalitete dualnog sustava obrazovanja kojem moramo težiti po uzoru na Europske zemlje. Tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barać, naveo je kako je važno sudjelovanje gospodarskog sektora u kreiranju politike upisa. Istaknuo je i problem licenciranih radionica koje ne žele primati naučnike te da je jedinstveni model obrazovanja najbolje rješenje do uvođenja dualnog sustava obrazovanja. V.d. predstojnice Područnog ureda Križevci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Vesna Kuterovac, predstavila je stanje ponude i potražnje na tržištu rada te je navela koja su to trogodišnja i četverogodišnja zanimanja za koja bi trebalo povećati broj upisnih kvota.

Na kraju sastanka Ratimir Ljubić najavio je ponovno sastajanje ravnatelja škola i gospodarstvenika za svaki grad županije posebno te organiziranje promocije obrtničkih zanimanja po školama.