Petar Klopotan u ulozi „ambasadora naukovanja“ Hrvatske obrtničke komore

petak, 23.02.2018. 9:21

NOVI MAROF - Hrvatska obrtnička komora provodi projekt „Uključite se u europska partnerstva za naukovanje“ (EP4A) u  okviru programa Erasmus +K3 Europske unije u vrijednosti većoj od 460 000 eura. 

Projekt se provodi u suradnji s partnerskim organizacijama iz međunarodnog okruženja: Slovačke, Srbije, Velike Britanije i Njemačke. Cilj projekta je promovirati naukovanja kroz izgradnju partnerstava između posredničkih tijela, tvrtki, pružatelja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, javnih institucija i socijalnih partnera u državama koje sudjeluju u projektu. Ključna ciljna skupina su obrti, mala i srednja poduzeća bez ili sa malo iskustva u naukovanju.

Iznimno važni sudionici ovog projekta su tzv. „ambasadori naukovanja“ koje je odabrala Hrvatska obrtnička komora, a među njima je i gospodin Petar Klopotan iz Novog Marofa, vlasnik obrta „Klomont“ za opremu, montažu, servis plinskih i elektrouređaja i trgovinu. Gospodin Klopotan je i sam bio naučnik u tvrtki „Svjetlo“ u Varaždinu, a samostalan obrt je otvorio 1990. godine. Do sada je mentorirao preko 40 naučnika, a trenutno u obrtu ima dva naučnika. Dva naučnika već je i zaposlio.

Motivaciju vidi u prenošenju znanja i iskustva mlađim generacijama. Kao najvažnije karakteristike stručnog učitelja ističe smirenost i trud da se naučnicima prenese što više teorijskih i praktičnih znanja. 

Od naučnika očekuje marljivost i motiviranost, a poslodavcima koji se još nisu uključili u provedbu naukovanja poručuje da se naoružaju strpljenjem i da preuzmu obavezu izobrazbe naučnika kako u budućnosti ne bi ostali bez obrtnika majstora.