Otvoren Centar za informiranje, gospodarstvo i napredak u karijeri

srijeda, 05.12.2007. 16:59

ZAGREB - Obrtnička komora Zagreb (OKZ) otvorila je 5. prosinca 2007. godine Centar za informiranje, gospodarstvo i napredak u karijeri koji financijski podupire zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport.

Usluge Centra, kako je rečeno, namijenjene su učenicima, radnicima, studentima i građanima koji se žele obrazovati za potrebe razvijenog gospodarstva, tvrtkama, majstorima stručnim učiteljima itd.

Centar je mjesto u kojem se uvijek može dobiti informacija o obrazovanju, podaci o perspektivnim zanimanjima, informacije o tome koja su zanimanja tražena, stipendijama i bespovratnim poticajima koji se mogu dobiti za školovanje za deficitarna zanimanja na tržištu radne snage i dr.

Na svečanoj sjednici OKZ-a danas su dodijeljeni i ugovori učenicima za jednogodišnju stipendiju, koju zajedno dodjeljuju Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Obrtnička komora Zagreb.

Sukladno projektu Ministarstva gospodarstva i OKZ-a "Stipendiranje učenika u deficitarna zanimanja" za ovu godinu, 20 učenika s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije primat će jednogodišnje stipendije. Sveukupan iznos stipendija za 20 učenika je 240 tisuća kuna, odnosno mjesečna naknada za svakog pojedinog učenika je 1000 kuna.

Predsjednik HOK-a Mato Topić i predsjednik OKZ-a Ivan Obad naglasili su važnost ulaganja u obrazovanje obrtnika, ali i stipendiranje učenika. Istaknuli su kako je potrebno kod djece potaknuti interes za upis u obrtnička zanimanja. (HIna)