Održana svečana skupština Obrtničke komore Primorsko-goranske županije

ponedjeljak, 25.02.2008. 8:24

RIJEKA – Jožef Maljavac, autolimar i autolakirer iz Velog Brguda, Marisa Žunić, frizerka iz Rijeke te Josip Šoštarić, građevinar iz Čabra, laureati su Nagrade za životno djelo za 2007. godinu koju dodjeljuje Obrtnička komora Primorsko-goranske župnije, koju im je na svečanosti održaoj 24. veljače u hotelu Bonavia uručio Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan.

Nagrade za životno djelo zaslužnim obrtnicima, kao i nagrade Vrijedne ruke te Posebna priznanja obrtnicima i onima koji su na bilo koji način poticali ravoj obrtništva na području županije, podijeljena su na svečanoj sjednici Skupštine Obrtničke komore PGŽ kojoj su nazočili brojni obrtnici, kao i predstavnici Ministarstva gospodarstva, Primorsko-goranske županije te drugi gosti. U uvodnom obraćanju okupljenima Boris Vukelić, predsjednik županijske obrtničke komore je istaknuo dugu tradiciju koju obrtništvo ima na ovim područjima. Tako je primjerice iznio podatak kako je još 21. veljače 1852. godine, uz Zagreb i Osijek, Rijeka dobila Trgovačku obrtničku komoru, no kako je prva prava obrtnička radnja osnovana daleko prije. "Danas obrtnici čine oko četvrtinu svih zaposlenih na području naše županije i definitivno nisu građani drugog reda već osobe potrebne ovom društvu", istaknuo je Vukelić koji je također podsjetio na nekoliko programa koje Komora u suradnji s drugim institucijama provodi u cilju poticanja razvoja poduzetništva. Među njima su i stipendiranje učenika koji se školuju za obrtnička zanimanja kao i neformalna edukacija invalidnih osoba.
Okupljenima su se u službenom dijelu svečanosti obratili i Mirela Hock u ime Ministarstva gospodarstva koja je istakla podatak kako je u protekle četiri godine poticaje ministarstva dobilo i oko 650 primorsko-goranskih obrtnika, kao i župan Komadina koji je uz ostalo rekao da je u Hrvatskoj potrebno stvoriti jake proizvodne tvrtke na koje bi se oslonili upravo proizvodni obrti, a koji su u odnosu na uslužne – u velikoj manjini.
Uz nagrade za životno djelo jučer su proglašeni i laureati nagrade »Vrijedne ruke« za 2007., a koju su dobili Vladimir Bruketa, Jurica Čačić, Mariuccia Duncovich, Marko Jurković, Onorato Licul, Drago Matijević, Lidija Maver, Ivan Petrinić i Željko Skrbin. Dobitnici posebnih priznanja su pak Alma Cvjetković, Maja Devčić, Damir Grohovac, Darinko Jelenović, Albin Klement, Branko Komadina, Marko Križić, Dunja Mačkić Vančina, Ivan Peradenić, Ljupko Ramljak, Zlatko Špurej, Ivica Tadić, Renata Tomac i Miljenko Žigo, kojima će nagrade biti uručene na Skupštinama udruženja obrtnika.
Posebna priznanja dodijeljena su i predstavnicima Ministarstva gospodarstva, Upravog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Primorsko-goranske županije, Andriji Viteziću, pročelniku Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, Protectu, Gradu Opatiji i čabarskoj Osnovnoj školi »Petar Zrinski«.