Održana radionica na temu važnosti naukovanja s društvenog i gospodarskog aspekta

ponedjeljak, 24.09.2018. 11:20

BJELOVAR - U HGK-ŽK Bjelovar u okviru Projekta DUO PACK- praktični pristup konkretnom znanju, 20. rujna održana je tematska radionica. Nositelji navedenog Projekta su HGK-ŽK Bjelovar i Trgovačka komora iz Mađarske.

Tema radionice je bila: Važnost naukovanja s društvenog i gospodarskog aspekta. Gost-predavač bila je Mirela Lekić, voditeljica Odjela za obrazovanje i razvoj ljudskih potencijala u Hrvatskoj obrtničkoj komori. Predstavila je koristan „Vodič za poslodavce za naukovanje“ koji je jedan u nizu rezultata Hrvatske obrtničke komore ostvarenih u okviru Erasmus+ Projekta: Uključite se u EP4A europska partnerstva za naukovanje u sklopu kampanje za promociju naukovanja. Vodič je dostupan i u e-obliku: http://supportapprenticeships.eu/hr/vodic-za-poslodavce-za-naukovanje/

Šef pravne službe RŽV d.o.o. Čakovec-Pogon Bjelovar, Vjekoslav Kovačević podijelio je iskustva o provedbi praktične nastave i vježbi naukovanja u njihovoj tvrtki. Tvrtka posjeduje Dozvole (licencije) za provođenje praktične nastave i vježbe naukovanja, izdane od Hrvatske obrtničke komore za zanimanja: rravar, tokara, automehaničar, autoelektričar i automehatroničar.

Koordinatorica Trgovinske i industrijske Komore županije Zala predstavila je organizaciju stručne prakse u Mađarskoj.

Zamjenica ravnatelja Kolping centra za obrazovanje u području zdravstva i socijalne skrbi predstavila je važnost strukovnog obrazovanja u društvenom sektoru.

Na radionici su razmijenjena korisna iskustva te su partneri HGK-ŽK Bjelovar iz Mađarske zaključili da u Mađarskoj djeluje dualni sustav obrazovanja koji je vrlo sličan jedinstvenom modelu obrazovanje za obrtnička zanimanja koji dugi niz godina djeluje u Hrvatskoj sukladno Zakonu o obrtu i jednim dijelom ga provodi Hrvatska obrtnička komora .