Održana press konferencija na temu nelegalnog poslovanja Ubera

petak, 14.07.2017. 13:04

SPLIT - Povodom objava u medijima o dolasku 700 vozila Ubera u Split za vrijeme trajanja Ultra Music festivala, u prostorijama Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije, splitski taksisti na čelu sa predsjednicom Obrtničke komore Split Elidom Marković i predsjednikom ceha prijevoznika Lovrom Ćatipovićem, održali su press konferenciju, kako bi upozorili na nelegalno djelovanje Ubera.

Elida Marković istaknula je da vozači Ubera koji obavljaju usluge prijevoza nemaju:

- licencu koja bi im dopuštala obavljanje unutarnjeg prijevoza putnika u cestovnom prometu, a što je sukladno članku 14. stavku 1. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu,

-  taksi dozvole

-  ispit o poznavanju grada (a većina najavljenih dolaze iz drugih krajeva

    Republike Hrvatske koji slabo ili nikako poznaju Grad Split)

-  kvalifikacije za vozača

-  fiksne cijene usluge prijevoza temeljem Odluke Grada Splita

 

Sve navedeno dovodi do grubog kršenja Zakona i pojedinih propisa, a prije svega stavlja u pitanje sigurnost turista, koja bi svima trebala biti na prvom mjestu.

Upitno je i tko dopušta UBER-u da mimo svih zakona i propisa djeluje u Republici Hrvatskoj,  a kamoli da je taj isti  UBER službeni partner ULTRA Europe Music Festivala. Lovre Ćatipović upozorava na činjenicu da on kao splitski taksist koji posluje po zakonima i propisima Republike Hrvatske ne može pružati usluge prijevoza na područjima kao što su Podstrana, Solin i Kaštela, a u Split pristižu ljudi iz cijele Hrvatske koji ilegalno voze kamo žele i naplaćuju koliko ih je volja. Tonči Luketin, predsjednik Auto taksi sekcije Udruženja obrtnika Split, pozvao je kolege taksiste iz cijele Hrvatske da dođu u Split i pomognu im „odraditi Ultru“. Napominje da je taksiste  začudila i činjenica da na sastanak koji je Grad održao na temu organizacije Ultre oni nisu pozvani, a prijašnjih godina su uvijek bili prisutni. Ove godine su umjesto njih sastanku nazočili predstavnici Ubera. Doris Košta, odvjetnica koja zastupa hrvatske taksiste, naglasila je da se radi o čistoj anarhiji, jer Uber u čitavom svijetu djeluje na način da lobira te tako opstaju i imaju zaštićeno poslovanje, što je očito i kod nas slučaj. 

U dvije godine Republika Hrvatska i nadležna ministarstva sukladno Zakonu  o potrošačima  mogli su prisiliti Uber da se prilagodi postojećim Zakonima RH ili u suprotnom da ne radi na području Republike Hrvatske. Kako Uber odbija i dalje poštovati Zakone RH stekli su se uvjeti da svi taksisti, njih 2500 podnesu tužbe za podmirenje štete protiv Republike Hrvatske jer sukladno Zakonu o sustavu državne uprave i Ustavu, Republika Hrvatska dužna je štititi Zakone RH.

Smatra da su taksisti dvije godine čekali da pravna država počne funkcionirati, dali vremena da se poduzmu zakonske promjene i radnje, a budući da se to nije dogodilo, stekli su se preduvjeti za tužbe.