Održana konferencija "Žene i poduzetništvo u Krapinsko-zagorskoj županiji"

srijeda, 15.05.2019. 9:55

DONJA STUBICA - U Termama Jezerčica u Donjoj Stubici, 13. svibnja održana je konferencija "Žene i poduzetništvo u Krapinsko-zagorskoj županiji" u organizaciji tvrtke SL komunikacije i mediji, uz partnerstvo Krapinsko-zagorske županije kao i suorganizaciju Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije i HGK-županijska komora Krapina, uz pokroviteljstvo Udruge Skup za Zagorje poslovni klub i podršku mnogih institucija, udruga i medija.

Na konferenciji su,  uz brojne poduzetnice i obrtnice s područja Krapinsko-zagorske županije bili gosti, predavači i panelisti, organizatori i suorganizatori: Vlasta Hubicki, predsjednica županijske Skupštine, Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Jasna Petek, zamjenica župana, Davor Pleško, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije i potpredsjednik HOK-a, Violeta Jelić, glavna tajnica HOK-a, Josip Grilec, predsjednik HGK Županijske komore Krapina, Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a i  predstavnica pokrovitelja Poslovni klub „Skup za Zagorje”, Nikola Gospočić, gradonačelnik Donje Stubice, Snježana Leljak, direktorica tvrtke SL komunikacije te ostali mnogobrojni gosti.

Župan Krapinsko-zagorske županije istaknuo je ovom prilikom kako se žene, iako imaju znanje i iskustvo, teže odlučuju za poduzetništvo od muškaraca jer su više posvećene obitelji te da smo po tom pitanju još uvijek pomalo konzervativni i trebali bi napraviti iskorak. „Postotak žena u poduzetništvu je oko 30 posto na području Krapinsko-zagorske županije, no ogroman napredak se još mora postići da budu ravnopravne s muškarcima. Žene političarke su eksponiranije u javnosti nego žene poduzetnice i povećanje postotka žena koje će biti na najznačajnijim funkcijama u državi, odrazilo bi se na gospodarstvo“ – izjavio je župan. Direktorica tvrtke SL komunikacije i medije Snježana Leljak osvrnula se na vlastito poslovno i poduzetničko iskustvo primjedbom da je od prije više od 30 godina, otkako traje njezin poslovni put, problem još uvijek isti, a to je da se žene teško odlučuju na odgovorne funkcije jer su, ističe, ograničene financijama, podrškom okoline i obiteljskim obavezama. Nadodala je kako je još uvijek veliki nerazmjer između žena i muškaraca kada se radi o upravljačkim funkcijama. „To je tema o kojoj treba pričati, treba žene ohrabriti, treba stvoriti mrežu žena poduzetnica da se lakše odluče za poduzetništvo i da lakše kasnije funkcioniraju u poslovnim svijetu. Nadam se da ćemo biti poslovni krug žena koje će dati ohrabrenje svim sadašnjim i budućim poduzetnicama.  Žene, nemojte birati lakši put - birajte svoj put. Upornošću i znanjem  može se postići sve. Vjerujte u sebe i svoje ideje, slijedite ih i  budite uspješne obrtnice i poduzetnice“ - kazala je organizatorica Snježana Leljak.

Josip Grilec iz HGK poručio je poduzetnicima te onima koji obnašaju vlast da se svima jednako daje prilika te da im podrška i resursi HGK stoje na raspolaganju. Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek kazala je da treba dosta hrabrosti ženama da krenu u poduzetništvo. Inače, Švaljek je stigla na konferenciju u ime Poslovnog kluba “Skup za Zagorje” kojeg na ovaj način žele promovirati među poduzetnicima, a najavila je i skoro raspisivanje natječaja za najbolju poduzetničku ideju ženskog start-upa kojeg će Udruga nagraditi s bespovratnim novčanim iznosom. Davor Pleško se obratio u ime Obrtničke komore KZŽ, suorganizatora konferencije i u ime Hrvatske obrtničke komore koja je također podržala projekt. „Spremno smo podržali konferenciju budući da je u našoj Županiji oko 30 posto obrta u vlasništvu žena, članica Komore te mi je drago da broj obrtnica raste iz godine u godinu. Vjerujem da će ovakve aktivnosti pridonijeti da postotak žena obrtnica poraste i do 35% u idućoj godini“ - dodaje Davor Pleško. Predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije te predsjednica Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta Vlasta Hubicki kazala je da su Zagorke vrijedne, pametne, sposobne i lijepe žene. Tvrdi kako neki preduvjeti, poput vrtića, moraju biti riješeni da bi se žene mogle upustiti u poduzetništvo. Dodala je i da se preko politike mora čuti ženski glas, a sretna je jer u županiji stasa nova generacija političara koji moraju postati svjesni koliko su politici potrebne žene. Ujedno je najavila osnivanje Kluba gospodarstvenica i obrtnica te nadodala da se još više pažnje treba posvetiti tradicijskim obrtima.

Najveće poslovno okupljanje žena poduzetnica u Krapinsko-zagorskoj županiji završilo je dogovorom o umrežavanju s Udrugom poslovnih žena Hrvatske Krug, najavom slične tematske konferencije i u susjednim županijama, kao i potpisivanjem Memoranduma o suradnji s Udruženjem poduzetniceIN iz Bosne i Hercegovine. Aktivnosti u Krapinsko-zagorskoj županiji nastavljaju se osnivanjem „Poduzetničkog kluba žena Krapinsko-zagorske županije“. Do kraja godine će se organizirati dvije tematske radionice, uz najavu idućeg izdanja konferencije, u 2020. godini.