Održana 8. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća

četvrtak, 23.11.2017. 13:40

KRAPINA - Predsjednik OKKZŽ Davor Pleško sudjelovao je na 8. sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća i aktivno se uključio u raspravu na središnju temu vezanu za  zapošljavanje s pozicije poslodavaca, kao što su se iz svog aspekta uključivali i ostali članovi Vijeća te prisutni ravnatelji srednjih strukovnih škola s područja Krapinsko-zagorske županije.

Zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek, rekao je kako Gospodarsko-socijalno vijeće u Krapinsko-zagorskoj županiji već nekoliko godina ističe kako obrazovanje ne prati potrebe tržišta rada „Danas smo upozorili kako je krajnje vrijeme da se uspostavi sustav obrazovanja koji će na pravi način pratiti gospodarstvo. U svim sektorima nedostaje radne snage, a u sljedećim godinama – po liberalizaciji tržišta rada Austrije i Slovenije, doći će do novog odljeva radnika. Vlada Republike Hrvatske i resorna ministarstva moraju pristupiti rješavanju ovih pitanja, a Krapinsko-zagorska županije će svoj dio itekako odraditi“, istaknuo je zamjenik župana za gospodarstvo te poručio kako se srednjim školama i županijama kao njihovim osnivačima mora omogućiti upravljanje upisnim kvotama. „Ne smije se događati da u nekom zanimanju imamo dovoljno zainteresiranih za potrebe gospodarstva, no ne možemo ih se upisati jer nam to ne dozvoljavaju upisne kvote“, naglasio je zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek.

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Darko Šalković, rekao je kako problemi o kojem je Vijeće raspravljalo obilježavaju cijelu Hrvatsku. „Imamo velik problem odljeva kvalitetne, srednje kvalificirane, radne snage koje se još traži u inozemstvu, koji će s daljnjom liberalizacijom tržišta Europske unije biti još veći“, naglasio je predsjednik GSV-a te dodao kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja mora srednjim školama i županiji dati više autonomije u odlučivanju tako da se one mogu približiti zahtjevima regionalnih tržišta  rada i prestati sa školovanjem kadrova koji nemaju budućnost na tržištu.

Kretanja na tržištu rada u Krapinsko-zagorskoj županiji u razdoblju I-X. mjesec 2017. godine članovima Vijeća detaljno je prezentirao vršitelj dužnosti predsjednika Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina Goran Vukmanić zajedno sa suradnicima. Na području Krapinsko-zagorske županije krajem listopada bilo je evidentirano 3349 nezaposlenih što je za 1349, odnosno 28,7% manje nego u istom razdoblju prošle godine. Od 2014. godine na području Županije raste broj osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i pada broj nezaposlenih. Posljednjih osam godina raste broj traženih radnika, a u 2017. taj rast bilježe sve djelatnosti, najviše građevinarstvo.

Na sjednici su analizirani i rezultati istraživanja Ankete poslodavaca u Krapinsko-zagorskoj županiji za 2017. godinu. U istraživanju je sudjelovalo 369, od predviđenih 537 poslodavaca, a 73% njih je u prethodnoj godini tražilo radnike. Poteškoće s kojima su se sretali u tom procesu se u najvećem dijelu odnose na nedostatak kandidata s traženom razinom obrazovanja, nedostatak kandidata s radnim iskustvom, nedostatak kandidata s prikladnim obrazovnim smjerom/programom i nezainteresiranost ili nemotiviranost kandidata. Kao jedan od većih problema istaknut je i nedostatak kandidata koji su spremni raditi za ponuđenu plaću, jer najveći dio tvrtki u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Krapinsko-zagorskoj županiji ima dobit do 5%, zbog čega ne mogu povećati plaće.