Održana 4. Večer obrtnika UO Stubica

utorak, 20.03.2018. 12:53

DONJA STUBICA - Večer obrtnika gradova Donja Stubica, Oroslavje i općina Marija Bistrica, Gornja Stubica, Stubičke Toplice, održana je 17. ožujka u Vili Vladimir, u Mariji Bistrici.

Svečanosti su uz aktivne i umirovljene članove prisustvovali i uvaženi gosti: župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, predsjednica županijske skupštine i članica Udruženja Vlasta Hubicki, načelnik općine Marija Bistrica Josip Milički, predsjednik Gradskog vijeća grada Donja Stubica Nikola Boromisa, načelnik općine Stubičke Toplice Josip Beljak, načelnik općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško.

Proslavi su nazočili i potpredsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije i predsjednik Udruženja obrtnika Zlatar Darko Varga, potpredsjednica Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije i predsjednica  Udruženja obrtnika Sisak Ivanka Čačić te ostali gosti iz Siska, predsjednica Udruženja obrtnika Buzet Loredana Krbavčić te ostali gosti iz Buzeta predsjednik Območno obrtno-podjetniške zbornice Koper Slavko Vižintin i tajnica Elide Laginja, predsjednik Udruženja obrtnika Petrinja, Glina, Topusko Ivan Solomun i ostali gosti iz njihovog Udruženja, predsjednik Udruženja obrtnika grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj Vladimir Vidović, predsjednik Udruženja obrtnika Krapinske Toplice Mirko Blažičević i ostali gosti iz Krapinskih Toplica, predsjednik  Udruženja obrtnika Pregrada, Hum na Sutli, Desinić Josip Grofelnik, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zaboka Tomislav Mihelić i ostali gosti iz istog Udruženja te predstavnici  Zagrebačke banke gospođa Marijana Gorupec i gospodin Damir Majsec.

Pozdravne riječi prisutnima je uputio predsjednik Udruženja Nenad Kučiš i zahvalio se na velikom odazivu članova. Skrenuo je pažnju na razne aktivnosti koje je Udruženje provodilo tijekom prošle godine kao i da je ova godina izborna za tijela Udruženja te pozvao članove da se uključe u rad Cehova. Iskoristio je priliku zahvaliti Hrvatskoj obrtničkoj komori, gradu Donja Stubica i općinama Marija Bistrica i Stubičke Toplice na donaciji za projekt sanacije krovišta na Domu obrtnika.
Nakon predsjednika Udruženja prisutne su pozdravili i načelnik općine Josip Milički, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić te župan Željko Kolar.
Župan Željko Kolar je čestitao dobitnicima priznanja na dugogodišnjem uspješnom radu te istaknuo izvrsne rezultate obrtnika u prošloj godini. Skrenuo je pažnju na pozitivan trend broja aktivnih obrta u županiji drugu godinu zaredom kao i na pokrenuto stipendiranje učenika koji se odluče za upis srednjoškolskih programa za deficitarna zanimanja.

Na večeri su podijeljena priznanja Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije povodom višegodišnjeg rada obrta.
Za 20 godina uspješnog vođenja obrta priznanje su dobili: Krunoslav Šipek, vlasnik obrta u nasljeđu „Zagorje color“ soboslikarsko-zidarski obrt iz Oroslavja, Branko Sigal vlasnik obrta „Color-mont“ Sigal iz Donje Stubice, Josip Hanžek vlasnik obrta Taxi služba i autoprijevoz iz Marije Bistrice, Mladen Ležaić vlasnik obrta Pokretna trgovačka radnja NIM iz Marije Bistrice, Marko Hajnić vlasnik naslijeđenog obrta Koko-haj obrt za uzgoj i prodaju peradi iz Marije Bistrice, Željka Vajdić vlasnica obrta u nasljeđu pon nazivom Trgovina na malo izvan prodavaonica također iz Marije Bistrice, Dragutin Gabud vlasnik obrta Autoprijevoz „Dragotours“ iz Marije Bistrice, Zlatko Cinčić vlasnik obrta Piljenje ogrijevnog drva i trgovina na malo izvan prodavaonica iz Oroslavja, Krešo Rusan vlasnik obrta Stolarija Rusan iz Gornje Stubice, Željka Cesar vlasnica obrta Trgovina i ugostiteljstvo Cesar iz Marije Bistrice, Kristina Baretić vlasnica obrta u nasljeđu Zagorski piceki, obrt za uzgoj i prodaju pilića iz Stubičkih Toplica, Marijan i Zlatko Kušt vlasnici zajedničkog obrta K Lazancu iz Marije Bistrice, Ivan Kovačić vlasnik obrta Lončarija iz Marije Bistrice.

Priznanje za 25 godina uspješnog rada u obrtništvu dobili su: Andreja Perendić vlasnica naslijeđenog obrta MGT Horvat, obrt za metalnu galanteriju iz Oroslavja, Alen Ulovec vlasnik obrta Pekarnica Ulovec iz Oroslavja, Zdravko Cesarec vlasnik obrta Autoprijevoznik iz Donje Stubice, Sanjica Breber vlasnica obrta Grafičke usluge KIS iz Donje Stubice, Stjepan Bosec vlasnik obrta naslijeđenog od oca pod nazivom Bravarija i limarija Bosec iz Donje Stubice, Stjepan Kurešić vlasnik obrta Trgovina na malo izvan prodavaonica Zvečkica iz Marije Bistrice, Zdravko Klanjčić vlasnik obrta Rody, obrt za ugostiteljstvo, izradu štambilja i usluge smještaja iz Gornje Stubice, Biserka Roginić vlasnica obrta Ugostiteljski obrt Skretnica iz Donje Stubice, Filip Drempetić vlasnik obrta u nasljeđu Puntar, obrt za iznajmljivanje inventara, turizam, trgovinu i usluge iz Gornje Stubice.

Priznanje za 30 godina uspješnog vođenja obrta dobili su: Višnja Šestak vlasnica obrta Vikon proizvodnja i prodaja rublja iz Marije Bistrice, Marica Ilinić vlasnica obrta Marija frizerski salon za žene i muškarce iz Gornje Stubice, Dinko Turčić vlasnik obrta Autoservis Turčić iz Oroslavja.

Priznanje za 35 godina uspješnog vođenja obrta dobili su: Vladimir Breber vlasnik obrta Graditeljstvo Breber iz Donje Stubice, Obrt u nasljeđu Trgovina i usluge Latica vlasnice Ane Sinković iz Oroslavja, Obrt u nasljeđu „Josip Sever, svječarsko-medićarski obrt“ vlasnika Ivana Severa iz Gornje Stubice, Obrt u nasljeđu Frizerski salon i šumarske usluge Smreka vlasnika Nikole Tučkara iz Donje Stubice, Obrt u nasljeđu Autoservis Cesarec vlasnika Marka Cesarca iz Oroslavja, Zajednički obrt za ugostiteljsvo i trgovinu Muhek iz Marije Bistrice kojeg su Damir i Ivica Muhek naslijedili od svog oca.

Ove godine, posebna čast bila je dodijeliti i priznanje za 135 godina kontinuiranog rada obrta obrtnici Vlasti Hubicki. Davne 1882. godine obrt Medičarsko svjećarska radnja Zozolly utemeljio je Mihael Zozoly, pradjed gospođe Vlaste. 1925. godine radnju nasljeđuje sin Franjo Zozolly, 1969. godine posao preuzima Franjina supruga, potom 1974. godine obrt nasljeđuje kći Vera udana Hubicki i konačno 1996. godine Vlasta Hubicki kojeg uspješno vodi do danas.

Obrt se bavi izradom medenjaka, svijeća i licitara raznih oblika. Svaki se proizvod ručno obrađuje i oslikava za što je potrebno veliko umijeće majstora izrade. Za nastavak tradicije i očuvanje obrta zaslužno je upravo spomenuto umijeće, specifični način oslikavanja proizvoda, savršena receptura što se u obitelji Hubicki prenosilo od utemeljitelja obrta Mihaela Zozollya na nove naraštaje sve do danas.

Vlasta Hubicki na večeri je primila i priznanje Hrvatske obrtničke komore za izniman doprinos razvoju obrtništva i unapređenju rada obrtničkih asocijacija te Zlatnu plaketu Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, koja se dodjeljuje uglednom i časnom obrtniku za dugogodišnji doprinos u organizaciji strukovno – cehovskog rada, strukovnog obrazovanja za potrebe obrtništva te organizaciju kulturno – umjetničkih i sportskih aktivnosti obrtnika na području Komore.

Tom prigodom Vlasta Hubicki je čestitala svim dobitnicima priznanja istaknuvši važnost opstanka obrta. Kao predsjednica Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta KZŽ posebno se dotaknula položaja tradicijskih obrta. Naglasila je da su tradicijski obrti prepoznati kao dio identiteta KZŽ te apelirala da im se da više pažnje na razini Hrvatske.

Povodom odlaska u mirovinu članova Upravnog odbora Udruženja, predsjednik Udruženja Nenad Kučiš uručio prigodne poklone Ivanu Kovačiću i Josipu Hanžeku.

Uručena su i priznanja Udruženja obrtnika Stubica za 2017. godinu. Za ostvarenu uspješnu suradnju i podršku Udruženju obrtnika Zahvalnice se dodijeljene: Općini Marija Bistrica, Gradu Donja Stubica, Općini Stubičke Toplice i Zagrebačkoj banci d.d.

Za poseban doprinos i podršku u radu i razvoju Udruženja obrtnika Plaketa je dodijeljena Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Najznačajnije priznanje Povelja za dugogodišnji izniman doprinos i pomoć razvoju ugleda Udruženja dodijeljena je uglednom i časnom obrtniku Zdravku Košcu iz Marije Bistrice.
Zdravko Košec je vlasnik obrta Autoprijevoz i niskogradnja iz Marije Bistrice. Obrt je osnovao 2001. godine. Prije njega istom djelatnošću bavio se i njegov otac. Nastavivši obiteljsku tradiciju, Zdravko uspješno posluje više od 16 godina.

Vrlo je aktivan u radu tijela Udruženja kao član Skupštine, a odnedavno u svojstvu člana Upravnog odbora te predsjednika Ceha autoprijevoznika Udruženja obrtnika Stubica.