Održan sastanak s direktorom 3. MAJ-a

ponedjeljak, 12.02.2018. 13:00

RIJEKA - Nastavno na upozorenja velikog broja obrtnika, kooperanata brodogradilišta 3. MAJ u Rijeci, na višemjesečno neplaćanje računa za isporučene proizvode odnosno pružene usluge od strane 3. MAJ-a, predstavnici Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, predsjednik Ceha proizvodnog obrta Ivica Zbašnik i tajnik Željko Dimitrić, održali su sastanak s direktorom 3. MAJ-a Maksimilianom Percanom. 

Percan je iskazao razumijevanje za situaciju u kojoj se nalaze obrtnici kooperanti brodogradilišta te naglasio da je najteže razdoblje u pogledu financijskog poslovanja brodogradilišta vjerojatno prebrođeno. Naime, davanjem jamstva Republike Hrvatske za financijsko zaduženje brodogradilišta, uz suglasnost EU, otvorene su mogućnosti pribavljanja financijskih sredstava za redovito poslovanje brodogradilišta. Jedan od izvora je i kredit koji je brodogradilištu odobrio HBOR, a čija se realizacija očekuje u narednim danima. Sredstva iz ovog kredita namijenjena su upravo podmirenju obveza brodogradilišta prema kooperantima. Nadalje, u tijeku su dogovori s naručiteljima brodova vezano uz daljnje financiranje gradnje brodova, što će brodogradilištu osigurati stabilnost u daljnjem financijskom poslovanju.

Direktor brodogradilišta g. Percan je istaknuo da s obzirom da je knjiga narudžbi brodogradilišta za gradnju novih brodova vrlo dobro popunjena, kooperanti brodogradilišta mogu računati na daljnju poslovnu suradnju, uz uredno podmirivanje obveza od strane brodogradilišta. Također je iskazana spremnost brodogradilišta na bolju komunikaciju s kooperantima pa Obrtnička komora Primorsko-goranske županije poziva sve obrtnike, koji surađuju s 3. MAJ-em, da se jave Komori u slučajevima postojanja problema naplate njihovih potraživanja.