Održan Dan profesionalnog usmjeravanja

srijeda, 02.05.2018. 13:59

BJELOVAR - U Hotelu „Central“  26. travnja održan je  „8. Dan profesionalnog usmjeravanja“ u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje-Područni ured Bjelovar i Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK).

Učenicima završnih osmih razreda osnovnih škola Bjelovarsko-bilogorske županije predstavljene su mogućnosti srednjoškolskog obrazovanja, potrebe tržišta rada i mogućnosti zapošljavanja u našoj županiji. Na info-pultovima učenicima su se predstavile županijske srednje škole. Na info pultu Obrtničke komore Bjelovar učenici su dobili informacije o obrazovanju za obrtnička zanimanja, mogućnostima stipendiranja i napredovanja nakon završetka obrazovanja za obrtnička zanimanja.

U maloj dvorani Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zainteresiranim učenicima predstavljena su deficitarna obrtnička zanimanja „Upoznaj obrtnika-postani obrtnik“. Učenici su se kroz prezentaciju Obrtničke komore Bjelovar imali priliku upoznati s obrazovanjem za obrtnička zanimanja u prošlosti i obrazovanjem za obrtnička zanimanja danas, predstavljeni su programi obrazovanja za obrtnička zanimanja prema jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO), važnosti praktične nastave u licenciranim obrtima i pravnim osobama, način pronalaska mjesta za izvođenje praktične nastave i sklapanje ugovor o naukovanju, stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima, mogućnosti napredovanja nakon završetka obrazovanja za obrtnička zanimanja uz savjet da „Ne ostavljaju slučaju najvažniju odluku u životu!“. Obrtnička zanimanja su predstavila dva obrtnika, učenik i ravnatelj Obrtničke škole Bjelovar. Damir Pirc, vl. STOLARIJE PIRC iz Bjelovara predstavio je zanimanje stolar i učenicima je približio tijek praktične nastave u svojem obrtu.  Mario Fiola, majstor-stručni učitelj za zanimanje tokar iz Radione željezničkih vozila, koji je ujedno i vlasnik tokarskog obrta „M.F.“ učenicima je predstavio zanimanje tokar i praktičnu nastavu za zanimanje tokar. Učenik prvog razreda Obrtničke škole Bjelovar, budući bravar na zanimljiv način je svojim vršnjacima predstavio zanimanje bravar, te je predstavio svoj dan u Obrtničkoj školi i praktičnu nastavu u licenciranoj obrtničkoj radionici. Ravnatelj Obrtničke škole Bjelovar predstavio je ostala deficitarna obrtnička zanimanja, s naglaskom na pronalazak i važnost mjesta za praktičnu nastavu, te o mogućnostima daljnjeg nastavka obrazovanja.