Održan 26. Zagorski gospodarski zbor

ponedjeljak, 10.09.2018. 9:39

KRAPINA - U Krapini je u sklopu 53. Tjedna kajkavske kulture održan 26. Zagorski gospodarski zbor, najznačajnija i najveća gospodarska manifestacija u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Organizatori ove gospodarske izložbe, koja je također i prodajnog karaktera, su HGK Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, Krapinsko-zagorska županija i Grad Krapina.

Ove godine Zagorski gospodarski zbor okupio je na više od 5.000 m² zatvorenog i otvorenog izlagačkog prostora 270 izlagača. Uz izlagače s područja Krapinsko-zagorske županije, predstavit će se izlagači iz cijele Hrvatske, Austrije-zemlje partnera sajma, Bosne i Hercegovine te Slovenije.

Županija partner ovogodišnjeg Zagorskog - gospodarskog zbora je Vukovarsko-srijemska županija.

Pozdravne riječi prilikom svečanog otvorenja uputili su: predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec, predsjednik OKKZŽ I potpredsjednik HOK-a Davor Pleško, potpredsjednik HGK  Dragan Kovačević, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, gradonačelnik  Krapine Zoran Gregurović, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Vukovarsko - srijemske županije Božo Galić, voditeljica Trgovinskog odjela u Veleposlanstvu Republike Austrije Sonja Holocher-Ertl i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Zagorski gospodarski zbor otvorio je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je ovom prilikom istaknuo važnost bespovratnih potpora poduzetnicima iz europskih fondova, u sklopu kojih su mali i srednji poduzetnici iz Krapinsko-zagorske županije povukli više od 80 milijuna kuna bespovratnih sredstava. „Svjesni činjenice da smo dosegnuli kulminaciju turističke sezone, moje je mišljenje i u to sam uvjeren, da jednostavnim i daleko većim investicijama u realni poduzetnički sektor jedino možemo osigurati gospodarski rast Republike Hrvatske. Imamo zadatak i obavezu da nađemo modalitete i kroz sustav bespovratnih potpora i kroz sustav financijskih instrumenata, isto tako kroz bankarski sustav i osiguravanje jeftinih kredita za poduzetnike, pomognemo poduzetnicima da investiraju, da otvaraju nova kvalitetna radna mjesta i time osiguraju da nam kvalitetna radna snaga ostane ovdje“ – istaknuo je ministar Horvat.

Otvorenju Zagorskog gospodarskog zbora prisustvovali su brojni gosti i uzvanici iz političkog, gospodarskog, društvenog i kulturnog života. Na otvorenju je bio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Žarko Tušek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, državni tajnik  u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, predsjednica županijske skupštine Vlasta Hubicki, župani Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije Radimir Čačić i Darko Koren, saborski zastupnici Anka Mrak Taritaš, Domagoj Ivan Milošević, Marija Puh i Marko Vešligaj, zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek.

Posjetioci Zbora mogli su prisustvovati prezentacijama članova Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta OKKZŽ, dobiti besplatne frizerske usluge članica Ceha frizera OKKZŽ  te degustirati poznate autohtone zagorske specijalitete.