Održan 10. Sajam tradicijskih i umjetničkih zanata

četvrtak, 04.10.2018. 14:15

ZLATAR - U sklopu „Dana kajkavskih riječi Zlatar 2018.“ i ove godine u organizaciji Udruženja obrtnika Zlatar, 28. rujna održana  je manifestacija pod nazivom „Predstavljanje proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i izložba tradicijskih i umjetničkih obrta“, a dan nakon, deseti  puta po redu Sajam tradicijskih i umjetničkih zanata i predstavljanje proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Na sajmu su predstavljeni proizvodi izrađeni na tradicionalan  način, koji slijede folklorne obrasce kraja, a postupak i izrada nekih proizvoda, kao i  alati nisu se mijenjali stoljećima,  kao što su proizvodi od gline rađene na lončarskom kolu na nožni pogon, proizvodi od kovanog željeza, ručno rađenje drvene igračke i tamburice, pletene košare, ručno rađeni unikatni nakit, unikatni suveniri rađeni od drvenih strugotina, u različitim bojama koja ovisi o vrsti drva i  sl.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva ponudila su svoje proizvode od aronije, zimnice, bućino ulje, sokove, džemove, voćne rakije, kupinovo vino, pčelinje proizvode i sl.

U petak,  tradicionalno su se pridružile i udruge iz Zlatara, tako da je  Gljivarsko društvo „Medenka“ iz Zlatara pripremilo  gljivarski kotlić u kojem se našlo preko  dvadesetak vrsta gljiva.  Športsko ribolovno društvo „Pastrva“ iz Zlatara  pripremilo  je  fiš paprikaš,  a  Udruga vinara i vinogradara Krapinsko zagorske županije „Pajdaš“ iz Zlatara predstavili su vina  svojih članova.

Prvi puta ove godine predstavljen je rad korisnika Doma za odrasle osobe Lobor-grad, a kao i prošle godine, pridružila se  i Udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske  županije.