Obrtništvo u Pazinu u uzletu

srijeda, 09.08.2017. 13:59

PAZIN - Nakon desetak godina stagnacije i pada, obrtništvo na Pazinštini počelo se oporavljati, prvi put u prošloj godini zabilježivši veći broj prijavljenih obrta nego odjavljenih, a pozitivan trend nastavio se i u prvih šest mjeseci ove godine. 

Prije deset godina na Pazinštini je bilo 866 registriranih obrta, ali od 2008. godine nadalje ukupan je broj obrta svake godine padao. Najveći padovi zabilježeni su 2009. godine kad je ugašen 41 obrt više nego što ih je otvoreno, a 2010. godine ugašeno ih je čak 66 više. Narednih godina broj obrta se smanjivao za 10 do 20 godišnje, 2015. godine spao je na svega 688, da bi napokon 2016. godine nastupila godina oporavka: lani je otvoreno 17 obrta više nego što ih je ugašeno, a minulu godinu Pazinština je zaključila sa 705 registriranih odnosno aktivnih obrtnika. U prvoj polovici ove godine registrirano je 35 novootvorenih obrta, a ugašeno 14, što znači da je bilanca u pozitivi za 21 obrt (više nego za cijelu lanjsku godinu), pa bi do kraja ove godine slika mogla biti još povoljnija.

Kako pazinsko Udruženje obrtnika osim grada Pazina pokriva još i općine Lupoglav, Sveti Petar u Šumi, Tinjan, Gračišće, Motovun, Karojba i Cerovlje, podatke o aktivnim obrtima možemo i geografski raščlaniti. Najviše ih je, dakako, u Pazinu (394), a slijede Tinjan (65), Cerovlje (53), Gračišće (50), Karojba (47), Motovun (44), Sveti Petar u Šumi (31) i Lupoglav (19). Prema vrsti djelatnosti, na Pazinštini je najviše obrta građevinarske i srodnih struka (31 posto), slijede uslužne djelatnosti (21 posto), pa prijevoznici (10 posto), a među brojnijima su još trgovci, ugostitelji te proizvođačke djelatnosti. Zanimljivo je da obrtnici Pazinštine čine 8,7 posto ukupnog broja obrtnika u cijeloj Istarskoj županiji. Četvrtini obrta na Pazinštini vlasnici su žene!

U pazinskom Udruženju obrtnika o ovom svojevrsnom preporodu pazinskog obrtništva razgovaramo s predsjednikom Ivanom Zrinšćakom i tajnicom Alison Merlić. "Kao što je zatvaranje nekadašnjih velikih firmi za posljedicu imalo otvaranje većeg broja obrta, tako i danas val novootvorenih obrta možda možemo zahvaliti sve uspješnijim turističkim sezonama, ali i nizu stimulativnih mjera i poticaja za otvaranje malog poduzetništva", kaže nam Ivan Zrinšćak. Posljednjih godina nove obrte otvaraju pretežno mladi ljudi, pa se Udruženje obrtnika uključilo u nekoliko projekata u suradnji s pazinskim obrazovnim ustanovama koje bi mlade ljude još dok su u fazi srednjoškolskog školovanja trebale zainteresirati, motivirati i pripremiti na vlastiti ulazak u poduzetničke vode. Tako se u suradnji s Gimnazijom i strukovnom školom Jurja Dobrile proveo projekt "Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta" u sklopu kojeg je u ovoj školi održan i prvi sajam poslodavaca elektrotehničke struke, a konkretna priprema mladih za poduzetništvo odvija se i kroz projekt "Bussines in school".

Vidljivija strana aktivnosti pazinskih obrtnika i njihova Udruženja različite su manifestacije diljem Pazinštine, od primjerice pazinskih Dana meda, Pazin retro festivala ili Festivala palačinki, preko sveistarskih manifestacija kao što su gastro-manifestacije Istra gourmet tour, gastro okusi Istre ili regionalni obrtnički sajmovi, pa do motovunskih Dana Velog Jože i drugih programa u kojima Udruženje obrtnika plodno surađuje s LAG-om Središnja Istra, Turističkom zajednicom središnje Istre, pazinskom gradskom upravom i drugim institucijama. Upravo je pazinsko Udruženje obrtnika jedan od pokretača inicijative za zaštitu pazinskog cukerančića kao nematerijalne kulturne baštine. Za skoru budućnost Udruženje priprema i jedan projekt međunarodne suradnje s partnerima iz slovenskog mjesta Ribnica, a radni naslov projekta koji će se kandidirati na program prekogranične suradnje INTERREG je "Kulturna baština, domaći i umjetnički obrti u Ribniškoj dolini i Istri".

Obrt 2

No, pored ovih javnih aktivnosti, pazinsko Udruženje obrtnika u svom pazinskom uredu kojeg vodi Alison Merlić sa svojim suradnicima odvija se i niz aktivnosti koje se javno baš i ne vide, ali održavaju "kostur" sustava obrtništva stabilnim i, podaci govore, sve efikasnijim. Udruženje obrtnika je jedna od rijetkih organizacija uopće koja ima vjerodostojnu i dnevno ažuriranu bazu svojih članova, što je korisno ne samo radi statistika, već i u konkretnoj poduzetničkoj potrazi za željenim proizvodom ili uslugom. Preko ureda Udruženja obrtnicima su na raspolaganju informacije o mnogim servisima, pogodnostima i izvorima financiranja koje imaju pravo koristiti, od natječaja za projekte koji bi ih mogli zanimati, do sustava zajedničke nabave (kojeg je pokrenula Hrvatska obrtnička komora), od obrazovnih programa do poduzetničkih kredita, od pitanja radnog prava do (pre)čestih promjena u poreznom i carinskom sustavu. Kako nam prenosi Alison Merlić, pazinski se obrtnici najviše zanimaju upravo za informacije o porezima i carinama, o novim kreditnim linijama, te o natječajima za europske projekte odnosno za financiranje iz europskih fondova. Sa svojim članovima tajništvo Udruženja komunicira ne samo uobičajenim "starinskim" kanalima, već i preko mailing-liste, web stranica, facebooka. Suvremenost je u pazinsko obrtništvo stigla možda čak i malo brže nego u neke druge društvene sfere. 

Ipak, jedna od uloga obrtništva još nije u potpunosti percipirana, a to je uloga poslodavca. Naime, zajedno s vlasnicima u svih je sedamstotinjak obrta na cijeloj Pazinštini zaposleno tek oko 1.200 ljudi, što znači da svaki obrtnik Pazinštine u prosjeku zapošljava manje od jednog radnika. "Sve su struke i sve djelatnosti deficitarne, nedostaje nam i radnika i stručnjaka svih profila", upozorava Ivan Zrinšćak. Možda je stoga prvi porast broja registriranih obrta nakon deset godina prigoda da se i u obrtništvu otvori nova niša mogućih zapošljavanja. Informacije su, rekli smo, lako dostupne i dnevno se ažuriraju.