Obrtnike muči nedostatak radne snage

utorak, 22.01.2008. 15:06

BUZET - S 270-ak registriranih obrta, u kojima je zaposleno tristotinjak djelatnika, Udruženje obrtnika Buzet najmanje je u Istri, no ubraja se među aktivnije asocijacije te vrste.

Predsjednica Udruženja Loredana Krbavčić na godišnjoj je skupštini istaknula da je 2007. godina protekla u znaku obilježavanja 15. obljetnice bratimljenja buzetskog i sisačkog udruženja obrtnika te 35. obljetnice djelovanja Udruženja obrtnika Buzet.
- Izradili smo web stranice i katalog obrtnika. Naši članovi sudjelovali su na Obrtničkom sajmu Istre te Okusima Buzeštine, gastronomskoj izložbi, prezentaciji i degustaciji specijaliteta koja je u sklopu Vikenda tartufa prvi put održana na buzetskom području, istakla je Krbavčić.
Hrvatska obrtnička komora 2008. godinu proglasila je godinom cehova. Stoga je želja buzetskog udruženja da se obrtnici što više uključe u rad sekcija i ukazuju na svoje potrebe i probleme. Od sedam sekcija i dvije podsekcije, kaže Krbavčić, trenutno su najaktivnije sekcije frizera i ugostitelja. Donedavno je najbrojnija bila prijevoznička sekcija. U zadnje se vrijeme otvaraju obrti za završne radove u građevinarstvu, tako da je sada najbrojnija sekcija građevinskih djelatnosti. Slijede proizvodne djelatnosti i usluge, na trećem su mjestu prijevoznici, potom osobne i intelektualne usluge, ugostitelji, a najmanje je trgovaca, jer oni djeluju i putem društava s ograničenom odgovornošću pa nisu u registru obrtnika.
Od problema Krbavčić je istaknula teškoće s naplatom potraživanja. U trgovačkoj djelatnosti problem za male trgovačke obrte predstavlja otvaranje velikih prodajnih centara. Obrtnike muči i nedostatak radne snage koji je izražen gotovo u svim djelatnostima. U Buzetu je problem dobiti bilo kakav, a kamoli kvalificiran kadar pa bi mlade, ističe Krbavčić, trebalo poticati da se odluče upravo za ona strukovna zanimanja koja nedostaju na buzetskom području.
Tijekom prosinačkih dana obrtnici su organizirali svoj susret i posjetili bolesne članove. Humanitarno su se angažirali pa su nakon prošlogodišnje nabave televizora i DVD-a za Dom za starije i nemoćne osobe na Goričici pomogli obrtniku kojemu je u požaru izgorjelo skladište i zalihe drvenog ugljena te dio opreme. Osigurali su pomoć za školovanje sina obrtnika stradalog u prometnoj nezgodi te se pobrinuli za donaciju namijenjenu Hitnoj medicinskoj pomoći. (Izvor: Glas Istre)