Nove poslovne prilike za građevinske obrte

četvrtak, 05.10.2017. 14:57

BJELOVAR - Bjelovarsko-bilogorska županija i njene ustanove raspisat će javne natječaje za građevinske radove na objektima u zdravstvu i školstvu vrijedne gotovo 34 milijuna kuna. Riječ je o projektima za koje je osigurano financiranje i potpisani su ugovori nakon zelenog svjetla na natječajima putem kojih je osiguran europski novac, a dijelom ih financira i sama Bjelovarsko-bilogorska županija.

Upravo o raspisivanju natječaja, ali i radovima koji se očekuju, župan Damir Bajs na radnom sastanku razgovarao je sa čelnicima Obrtničke komora i županijske Gospodarske komora, Goranom Grgićem i Jakovom Ćorićem.

“Kada govorimo o školstvu naše županije, tako će uskoro u natječaj radovi vrijedni gotovo 27 milijuna kuna, a podrazumijevaju obnovu jedanaest školskih zgrada i jednu školsko-sportsku dvoranu. Najveće je to ulaganje u povijesti županije u njene škole od gradnje Srednjoškolskog centra u Bjelovaru. Jedan od prioriteta jest da svi naši učenici u osnovnim i srednjim školama, ali i profesori i nastavnici imaju isti standard vezan uz građevinsko stanje školskih zgrada koji mora biti prilagođen vremenu u kojem živimo, odnosno standardu 21. stoljeća.”, istaknuo je župan Damir Bajs.

Uz radove u školstvu bit će raspisani i natječaji za radove u zdravstvu naše županije. Tako će uskoro u obnovu četiri velika Doma zdravlja u  županije: u Daruvaru, Čazmi, Grubišnom Polju i Garešnici, za koje su osigurana sredstva putem europskog projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“, vrijednog 10,3 milijuna kuna, od čega su građevinski radovi oko 5 milijuna kuna.

Sada postoji mogućnost da te vrijedne radove dobiju naše građevinske tvrtke i obrti, kako bi sredstva uložena u gradnju ostala u našoj županiji, naravno uz pretpostavku da naši gospodarstvenici i obrtnici udovoljavaju uvjetima natječaja.

Zahvaljujem se županu na ovoj inicijativi jer to je za nas obrtnike jako važno. Mi nemamo tvrtke niti agencije koje prate tendere za nas. Nama je često najmanji problem izvesti radove, puno veći problem je papirologija. Suradnja Obrtničke komore Bjelovar i Županije, odnosno župana Bajsa, napreduje iz godinu u godinu, a ovo je možda vrhunac naše suradnje, ako uspijemo uključiti u radove naše obrtnike. Mi smo već kontaktirali obrtnike i interesa ima. Mislim da će se oni javiti kroz zajednice ponuditelja u manjim projektima, a u ovim većima možda kao podizvođači. Ovo će biti pravi zamah da se obrtništvo vrati na grane iz 2007. i 2008. godine. Ovakve  vijesti su sjajne za nas i nadam se da će se tako nastaviti.“, rekao je Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore BBŽ.