Mlade se potiče da nakon osnovne škole upisuju majstorska zanimanja

četvrtak, 07.06.2018. 11:43

POŽEGA - U organizaciji Obrtničke komore Požeško – slavonske županije te u suradnji s poduzetnicima i gospodarstvenicima Požeško-slavonske županije, jučer je održana promocija upisa učenika za majstorska zanimanja u trogodišnjem trajanju za novu školsku godinu. Jedna od aktivnosti u promociji upisa Obrtničke komore Požeško-slavonske županije je izdavanje tiskanog Kataloga licenciranih radnji i Info dan za učenike osmih razreda.

Katalog je namijenjen učenicima osmih razreda osnovnih škola kako bi na jednom mjestu dobili informaciju koja majstorska zanimanja i u kojoj srednjoj strukovnoj školi se upisuju ove školske godine, te gdje mogu pohađati praktičnu nastavu.

- Cilj Kataloga je promovirati majstorska zanimanja i motivirati učenike osmih razreda za upis u majstorska zanimanja. Krajnji cilj je povećanje broja učenika koji se obrazuju za obrtnička zanimanja, a posebno deficitarna zanimanja te stvaranje kvalificiranog kadra na tržištu rada koji će brže i lakše naći posao u struci. - rekao je Anto Bilobrk, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije.

Zamjenik župana Vedran Neferović ističe da je izbor zanimanja vrlo važan, jer mlade ljude usmjerava u ono što će raditi u životu.

Dodao je da u državi u kojoj se u pet godina promijeni pet ministara znanosti i obrazovanja teško shvatiti gdje je kontinuitet u obrazovanju te se nada da će i vid strukovnog obrazovanja doći u stabilnu poziciju.

Obrtnike i sve nazočne pozdravio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

- Obrtnici i obrtništvo stoljećima su vrlo važan dio našega grada. Srećom, u zadnje vrijeme vidjeli ste, ekonomska situacija u Republici Hrvatskoj i našem gradu okreće se ka obrtništvu. Danas, kao kvalitetan obrtnik možete birati posao, a konačno, nakon puno godina, takav posao je i cijenjen. Potičem učenike – upisujte ta zanimanja, zanimanja koja su vrlo tražena. Ovdje su ljudi koji su spremni obučavati mlade da postanu kvalitetni majstori, da ostvaruju svoju egzistenciju u ovom našem gradu, županiji i domovini. - rekao je gradonačelnik Puljašić.

Na jučerašnjem info danu za učenike osmih razreda, u sklopu promocije Kataloga licenciranih radnji, predstavnici srednjih strukovnih škola izložili su plan i uvjete upisa u trogodišnja strukovna zanimanja.

Predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Adrijano Šafran i Igor Kalašić prezentirali su poticajne mjere i programe za učenike u smislu stipendiranja deficitarnih zanimanja, te za licencirane radnje u smislu nepovratnih sredstava za opremanje radionica i isplata naknada učenicima.