Međimurski frizeri i kozmetičari uključeni u program prevencije raka dojke

utorak, 04.03.2008. 10:04

ČAKOVEC - Od listopada 2006.godine, otkako je zaživio Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, mamografskom pregledu podvrgnuto je gotovo 8000 Međimurki, odnosno pozivu na preventivni pregled odazvalo se više od 78 % pozvanih žena. Rak dojke u ovom programu do sada je otkriven u 30 žena, a u više od 70 posto slučajeva radi se o ranom stadiju bolesti u kojem su izgledi za izlječenje vrlo veliki.

"Iako su ostvareni zavidni rezultati, još uvijek ima prostora za djelovanje, jer se preko 2000 žena nije odazvalo na mamografiju. Razlog tome je neinformiranost, odnosno strah od bolesti i smrti, a naš je zadatak upravo da uvjerimo žene kako rano otkrivanje bolesti najčešće garantira izlječenje.", istaknula je na jučerašnjem sastanku s međimurskim frizerima i kozmetičarima i predavanju na temu “Rano otkrivanje raka dojke” dr. Renata Kutnjak Kiš, koordinatorica programa ranog otkrivanja raka dojke za Međimursku županiju iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.
"Vodeći se primjerom kolega u Karlovačkoj županiji, u suradnju smo pozvali obrtnike, vlasnike frizerskih salona i salona za uljepšavanje. Obzirom da su to mjesta gdje žene u neformalnom i razgovoru provedu i nekoliko sati i razgovaraju o svemu, pa i o različitim pregledima i bolestima, čini nam se da bi bilo dobro da zaposlenici salona budu informirani o programu ranog otkrivanja raka dojke kako bi i sami imali pozitivan stav o ovom programu, a i neke informacije, a što bi sigurno doprinijelo boljem odazivu, odnosno uključivanju većeg broja žena u ovaj program", dodao je dr. Hussein Saghir, predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec.

U frizerskim salonima i salonima za uljepšavanje diljem Međimurja, već su istaknuti plakati o Programu ranog otkrivanja raka dojke i leci kojima se slikom i tekstom žele podučiti žene kako se obavlja samopregled dojki, te ih se želi upozoriti na promjene koje zahtijevaju odlazak liječniku. Dajući podršku ovoj inicijativi, Boris Lukovnjak, predsjednik Ceha frizera i kozmetičara Obrtničke komore Međimurske županije, najavio je i akciju “Zdravlje i ljepota za žene Međimurske županije” kojom će međimurski frizeri i kozmetičari besplatnom uslugom nagraditi slučajno odabrane žene koje su se odazvale na besplatni mamografski pregled.
Informacije o ovoj akciji možete dobiti u Salonu kose “Boris”, Augusta Cesarca 3, Čakovec, broj telefona 040 390 – 636.