Majstorsko zvanje u obrtu temelj poslovnog rasta

četvrtak, 04.10.2018. 10:17

ŠIBENIK - U šibenskoj Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić“ održana je svečana dodjela majstorskih diploma  za  obrtnike koji su  u zimskoj i proljetnom roku u Obrtničkoj komori Šibensko-kninske županije položili majstorski ispit i istekli status majstora.

Od ukupno 37-ro obrtnika koji su  u navedenim  rokovima položili majstorski ispit, njih  20-ro je iz Šibensko-kninske županije dok su ostali iz Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Dubrovačko-neretvanske, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije. Majstorski ispit  su polagali u ukupno 11 obrtnih zanimanja među kojima je najviše frizera, elektroinstalatera, mehaničara, pekara i stolara. Inače, u posljednjih 15 godina u Obrtničkoj komori šibensko-kninske županije  majstorski ispit je položilo 419 obrtnika.

Župan šibensko-kninski Goran Pauk čestitao novim majstorima na stjecanju statusa majstora –obrtnika  te im  poželio sreću u okretanju nove stranice života'.

- U županiji dajemo podršku Obrtničkoj komori kao instituciji koja okuplja županijsko obrtništvo, ljude koje žive od plodova svog rada i vrlo se brzo mogu transferirati iz jedne djelatnosti u drugu. Podržavamo obrtništvo i kroz obrazovni sustav pokušavajući promijeniti svijest da obrtništvo zapravo osigurava egzistenciju. Svjesni smo teškoća koje imate u pokretanju biznisa, pa Županija negdje još od '99. provodi mjere poticanja poduzetništva, bilo samostalno, bilo u suradnji s ministarstvima.. Za sve kojima trebaju inicijalna kreditna sredstva, u suradnji s ministarstvima i bankama omogućujemo kreditne linije s vrlo povoljnom kamatom od 1.5 posto, a javni poziv objavljen je na stranicama Županije i županijske Razvojne agencije – poručio je župan Pauk obrtnicima majstorima i majstoricama.

Predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić izrazio je zadovoljstvo što je u županijskom obrtništvu preko 40 posto žena, što nije slučaj u drugim županijama.

- Majstorska diploma je točka na i u struci, a onima koji su položili majstorski ispit otvara mogućnost pristupa naukovanju, odnosno obuci mladih koji su još u školi. To je velika prednost i stoga apeliram na obrtnike koji još nisu položili majstorski ispit da ga polože čim prije i osposobe za rad nove mlade ljude – poručio je Smolić.

U Gradskoj knjižnici majstorske diplome dobili su: Angela Bukarica, Magdalena Hrga, Antonia Parat, Sandra Rakić, Martina Tarle, Petar Bašić, Bernard Kučić, Tomislav Čuka, Bojan Patriarka, Nada Antolović, Monika Bekavac, Davorka Janjoš, Ana Škugor, Blanša Videk, Margita Vrgoč, Marko Rašić i Josip Topčić.