Koprivnički trgovci o problemima struke

utorak, 11.03.2008. 17:19

KOPRIVNICA - Sekcija trgovaca pri Udruženju obrtnika Koprivnica održala je prvu ovogodišnju sjednicu 3. ožujka. Poštom su upućeni pozivi na adrese 138 obrtnika, a odazvalo se šestero, tako da sjednica nije mogla rezultirati važnijim odlukama.

Predsjednik Sekcije i tajnica Udruženja predstavili su ukratko novosti iz rada Udruženja i HOK-a. Darko Pernjak, predsjednik Sekcije, predložio je trgovcima, posebice onima koji vode specijalizirane trgovine, da se udruže radi zajedničkog marketinškog nastupa na tržištu koji je za pojedinca postao preskup. Najavio je svoj osobni kontakt sa vlasnicima takvih trgovina.
Trgovcima je predstavljen novi propis što se tiče prijave novoosnovanom Zavodu za zdravstveno osiguranje za zaštitu zdravlja na radu.
Trgovce koji se bave mješovitom robom odnosno hranom podsjetilo se na obvezu prijave u registar subjekata koji posluju s hranom kao i na obvezu uvođenja sustava HACCP-a.
Obrtnici su prilično rezignirano prihvatili spomenute obveze jer, kako kažu, sve su umorniji od silnih novih obveza kojima nikad kraja. Od sredine devedesetih, imaju osjećaj, obveze su se udvostručile. Rezignira ih i pažnja društva usmjerena samo prema velikim trgovcima, male trgovce se ni ne pita za rad nedjeljom i sl. Kod njih su česte kontrole i nemoguće je ne platiti rad nedjeljom, a za razliku od velikih gdje je to uobičajeno. Kazni nema za velike. Prisutne dvije obrtnice koje imaju zlatarne podsjećaju da je još uvijek trošarina na srebro i zlato 30 %.
Zaključak je bio da nema odaziva kolega možda upravo zbog osjećaja nemoći koji imaju jer "atak" na male trgovce traje više od 15 godina.

Udruženje obrtnika Koprivnica
Taraščice 19, Koprivnica
tel:048/222-394
fax:048/624-206
www.obrtnici-koprivnica.hr
uokc@kc.t-com.hr