Josip Ribičić "ambasador naukovanja" Hrvatske obrtničke komore

četvrtak, 08.03.2018. 14:45

KARLOVAC - Hrvatska obrtnička komora provodi projekt „Uključite se u europska partnerstva za naukovanje“ (EP4A) u  okviru programa Erasmus +K3 Europske unije u vrijednosti većoj od 460 000 eura. 
Projekt se provodi u suradnji s partnerskim organizacijama iz međunarodnog okruženja: Slovačke, Srbije, Velike Britanije i Njemačke.

Cilj projekta je promovirati naukovanja kroz izgradnju partnerstava između posredničkih tijela, tvrtki, pružatelja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, javnih institucija i socijalnih partnera u državama koje sudjeluju u projektu. Ključna ciljna skupina su obrti, mala i srednja poduzeća bez ili sa malo iskustva u naukovanju.

Iznimno važni sudionici ovog projekta su tzv. „ambasadori naukovanja“ koje je odabrala Hrvatska obrtnička komora, a među njima je i gospodin Josip Ribičić, majstor stolar, vlasnik stolarskog obrta „Josip Ribičić“ iz Karlovca.

„Bez naukovanja nema ni budućnosti u obrtu, a cilj je svakog majstora kroz tri školske godine obučiti naučnika za samostalan rad nakon završenog školovanja“, ističe gospodin Ribičić koji s  naučnicima u svom obrtu polazi od zaštite na radu, a nakon toga kreće s upoznavanjem alata i strojeva, u skladu s planom i programom praktične nastave koji na početku svake školske godine dobiju od škole.

Od naučnika očekuje da kroz naukovanje upoznaju i nauče iskoristiti i razviti svoje mogućnosti, uz pomoć majstora stručnog učitelja. Dobra je strana naukovanja što učenici imaju priliku vizualizirati ono o čemu uče i primijeniti znanje u stvarnoj situaciji.

Do sada je njegov obiteljski obrt obučio oko 60 naučnika, a od toga tridesetak od kada ga je on preuzeo, a među njima je bila i prva naučnica. Neki od njih su bili ili još uvijek jesu zaposlenici koje posebno hvali.

„Mislim da je jako važno da se i ostali obrtnici i poduzetnici aktivno uključe u naukovanje te na taj način signaliziraju srednjim školama naše županije kojih kadrova nedostaje, koja zanimanja su deficitarna i na taj način spriječe izumiranje pojedinih obrta“ istaknuo je prilikom snimanja edukativnog filma kojemu je cilj promocija naukovanja.